Mainos

Dieselveron korotusaikeet kuumentavat tunteita

Hallituksen aikeet korottaa dieselin veroa bensiiniä enemmän ovat saaneet osakseen ankaraa kritiikkiä. Arvostelijoiden joukossa on muiden muassa hallituspuolue RKP.

Oppositiopuolue kristillisdemokraatit on suivaantunut tiedosta, jonka mukaan hallitus olisi kiristämässä dieselpolttoaineen verotusta enemmän kuin bensiinin.

Kristillisdemokraattien puoluehallituksen työvaliokunta piti tällaista ratkaisua käsittämättömänä. Puolueen mielestä se olisi ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa.

- Viime aikoina yhä useammat suomalaiset ovat siirtyneet vähän kuluttaviin vähäpäästöisiin dieselautoihin. Tätä kehitystä pitäisi tukea, ei vaikeuttaa, työvaliokunnan kannanotossa opastetaan.

RKP ja autoalan järjestöt ihmeissään hallituksen aikeista

Hallituspuolueista RKP ilmoitti, ettei se voi hyväksyä tällaista mallia energiaverojen korotuksissa.

Autoalan järjestöt paheksuvat hallituksen kaavailuja korottaa dieselveroa yli kuudella sentillä.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL -yhdistyksen toimitusjohtaja Iiro Lehtonen korostaa, että kaupan ja teollisuuden tuottajaketjut ja viime kädessä kuluttajat ovat saamassa merkittävän lisälaskun. Muutos veisi SKAL:n arvion mukaan pelkästään tavaraliikenteestä veroa yli 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Linja-autoliitto on harmistunut hallituksen kaavailusta korottaa dieselveroa yli kuudella sentillä. Veron maksumiehiksi joutuisivat puhtaampaa ympäristöä vaalivat bussimatkustajat, joille korotus tuntuisi suoraan matkalipun hinnassa.

Veronkorotuksen kohdentaminen vielä huomattavasti suurempana dieseliin kuin bensaan on hämmästyttävää tilanteessa, jossa hallitus on sitoutunut edistämään joukkoliikenteen käyttöä ympäristöystävällisenä kuljetusmuotona.

- Tuntuu uskomattomalta rangaista kuluttajia puhtaamman kulkumuodon käytöstä. Valtion tulisi verotuksella päinvastoin ohjata ihmisten siirtymistä henkilöautoista joukkoliikenteen käyttöön eikä päinvastoin, toteaa toimitusjohtaja Heikki Kääriäinen Linja-autoliitosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.