Dieseleiden osuus henkilöautokannasta liki 14 prosenttiin

Dieseleiden suosio on kasvussa muun muassa niiden pienemmän polttoaineen kulutuksen ansiosta. Kaikkiaan Suomessa on rekisterissä viisi miljoonaa autoa.

Ajoneuvojen määrä on jatkanut alkuvuonna kevyttä kasvuaan. Ajoneuvohallintokeskuksen (AKE) julkistaman tilaston mukaan viime kuun lopussa rekisterissä oli lähes 5 miljoonaa ajoneuvoa. Se on reilut kaksi prosenttia enemmän kuin vuodenvaihteessa.

Dieselkäyttöisten henkilöautojen osuus henkilöautokannasta kasvoi liki 14 prosenttiin. Vuodenvaihteessa osuus oli hieman päälle 13 prosentin.

- Aika paljon dieseleiden määrä on suhteessa lisääntynyt, arvioi Björn Ziessler tekninen hyväksyntä -yksiköstä.

Eurooppalaisiin lukuihin dieseleiden määrässä ei Suomessa vieläkään ylletä. Dieseleiden suosio on kuitenkin ollut kasvussa esimerkiksi pienemmän polttoaineen kulutuksen vuoksi - dieseleiden ensirekisteröintien määrä kasvoikin alkuvuonna reippaasti.

Autokanta ei kuitenkaan muutu kokonaisuutena silmänräpäyksessä, vaikka uusia autoja ensirekisteröitäisiin paljonkin.

- Vanhaa häntää on ihan hirveästi kantatilastossa, Ziessler sanoo.

Edellisvuoden malliin ajoneuvoista eniten osuuttaan kasvattivat luokkien L6e ja L7e ajoneuvot. Ne ovat kaksi- ja nelipyöräisiä ajoneuvoja, esimerkiksi niin sanottuja mönkijöitä.

- Hinnat ovat laskeneet ja saatavuus on parantunut. Niille on kovasti haettu tyyppihyväksyntöjä.

Myös moottoripyörien ja mopojen suosio jatkui aiempien vuosien tapaan.

Henkilöautoja oli kuun lopussa rekisterissä kaikkiaan noin 2,5 miljoonaa, mikä oli hieman alle kaksi prosenttia enemmän kuin viime vuoden lopussa. Kasvu on tasaantunut, sillä viime vuonna se oli reilun kahden prosentin luokkaa. Vähäpäästöisten henkilöautojen osuus nousi vuotta aiemmasta lähes neljällä prosenttiyksiköllä reiluun 78 prosenttiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat