Mainos

Diabeteksen hoitokustannukset kasvaneet

Diabeteksen hoidon kokonaiskustannukset vievät jo noin 15 prosenttia terveydenhuollon menoista. Erityisesti diabeteksen lisäsairaudet voivat lähes kolminkertaistaa diabeetikon hoitokustannukset.

Lisäsairaudet kuormittavat sairaanhoitoa merkittävästi enemmän verrattuna diabeetikoihin, joilla näitä lisäsairauksia ei ole.

- Tärkeintä olisi löytää diabetes ajoissa. Kakkostyypin diabetes on hyvin salakavala ja mitä myöhemmin se löydetään, sitä varmemmin on tullut jo lisäkomplikaatioita, sanoo diabeteslääkäri Sari Mäkimattila.

Pasi Kuuslahti on sairastanut kakkostyypin diabetesta vuodesta 2006. Kuuslahdella on korkea verenpaine ja kolesterolia ja viime syksynä hänellä todettiin jalkojen hermovaurioita ja munuaisten vajaatoiminta - kaikki tyypillisiä diabetekseen liittyviä lisäsairauksia.

- Kun verensokeri on koholla, alkavat silmäoireet, jotka vaikuttavat näkökykyyn. Sen vuosi olen joutunut ottamaan lisälääkkeitä, sanoo Kuuslahti.

Useat komplikaatioista olisi vältettävissä uudemman polven diabeteslääkkeillä. Nämä jo muualla Euroopassa käytössä olevat lääkkeet eivät kuitenkaan kuulu Kelan erityiskorvattavuuden piiriin, eivätkä siten ole kaikkien suomalaisten saatavilla korkean hintansa vuoksi.

- Olisi todella hyvä asia, että Suomeen saataisiin kaikille potilaille käyttöön nämä lääkkeet kuten muualla Euroopassa ilman, että potilaan pitää niitä omasta kukkarostaan käyttää, korostaa Mäkimattila.

Diabeetikkojen määrä on kasvanut viime vuosina huomattavasti ja väestötutkimusten mukaan noin 200 000 henkilöä sairastaa diabetesta tietämättään.

Katso Lotta Stenroosin juttu:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.