Devalvaatiohuhuja säikähtäneet hamstrasivat euroja

Taustalla oli internetin keskusteluportaaleissa levinnyt väite, että Viron hallitus olisi tehnyt päätöksen devalvoida kruunu yli 50 prosentilla.

Useista Tallinnan valuutanvaihtopisteistä loppuivat viikonvaihteessa eurot, kun devalvaatiohuhut säikyttivät ihmisiä vaihtamaan pois Viron kruunuja. Postimees-lehden mukaan paniikki levisi etenkin kaupungin venäjänkielisten keskuudessa.

Taustalla oli internetin keskusteluportaaleissa levinnyt väite, että Viron hallitus olisi tehnyt päätöksen devalvoida kruunu yli 50 prosentilla.

Väärä tieto oli vielä maanantaina näyttävästi esillä muun muassa venäjänkielisen Yövartio-liikkeen sivuilla. Saman järjestön johtomiehiä syytetään keväisten Pronssisoturi-kahakoiden järjestämisestä.

Viron keskuspankki reagoi tilanteeseen tiedotteella, jossa se vakuutti kruunun kurssin pysyvän ennallaan. Kuulojuttuja ei pidä uskoa, pankki korosti.

Myös valtiovarainministeri Ivari Padar sanoi, ettei kruunun devalvointiin ole minkäänlaista aihetta. Väärää tietoa on levitetty tarkoituksella ja syylliset pitää selvittää, Padar sanoi Kuku-radion haastattelussa.

Tallinnan keskustan valuutanvaihtopisteissä oli maanantaina jo tavanomaisen rauhallista.

Virolaisten lainat euroissa

Keskustelu devalvaatiosta sai Virossa vauhtia Kauppalehden reilun viikon takaisesta jutusta, jossa varoiteltiin kruunun riskeistä. Huhut eivät ole laantuneet, vaikka maan keskuspankki on jyrkästi kiistänyt devalvaation tarpeen ja korostanut, että sen valuuttavarannot riittävät kattamaan kaikki liikkeellä olevat kruunut.

Myös useiden pankkien edustajat ovat vakuuttaneet, etteivät usko kruunun devalvaatioon. Viimeksi maanantaina investointipankki Evli Securities arvioi talouskatsauksessaan, ettei näkyvissä ole mitään tekijöitä, jotka aiheuttaisivat painetta kruunun ulkoisen arvon laskuun.

Viron kruunu on sidottu euroon kiinteällä vaihtokurssilla, mutta Viron ja euroalueen korkoero on ollut kasvamaan päin. Devalvaatio olisi monelle virolaiselle kova isku, sillä esimerkiksi maan asuntolainoista suurin osa on otettu euroissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat