Mainos

Deutsche Bank ja Dresdner Bank suunnittelevat yhteistyötä

Saksan ja toistaiseksi vielä maailman suurin liikepankki Deutsche Bank ja Saksan kolmanneksi suurin pankki Dresdner Bank aikovat yhdistää vähittäispankkitoimintansa uuteen yhtiöön, josta kumpikin omistaisi tasavertaisen osuuden. Deutsche Bank on jo siirtänyt yksityisasiakkaansa Deutsche Bank 24 -nimiseen yksikköön.

Saksalaispankkien aikeista kertovat Der Spiegel -aikakauslehti tuoreessa numerossaan sekä tänäinen Financial Times -lehti. Deutsche Bankin yksityisasiakkaiden palvelu siirtyy syyskuun alussa Deutsche Bank 24 -nimiseen yksikköön, jonka taseen loppusumma nousee 85 miljardiin Saksan markkaan ja joka työllistää 15 000 virkailijaa. Deutsche Bankin pyrkimys on kaksinkertaistaa vähittäispankkitoiminnan markkinaosuus kymmenestä kahteenkymmeneen prosenttiin seuraavien viiden vuoden aikana. Deutschella on tätä nykyä eri puolilla Saksaa 1 600 konttoria ja Dresdner Bankilla 1 400 konttoria ja kuusi miljoonaa asiakasta. Yhteensä pankit hallitsevat 15 prosenttia Saksan yksityisasiakkaiden rahamarkkinoista, sillä suurin osa saksalaisista on satojen paikallisten säästö- tai osuuspankkien asiakkaita. Laajan konttoriverkon ylläpitäminen on kallista, joten pankit joutuvat nyt miettimään voimiensa yhdistämistä kannattavuussyistä.

Työpaikat vaarassa

Vaikka tie Deutschen ja Dresdnerin täydelliseen fuusioon ei ole pitkä, "tarvitaan vielä lisää lihaa luiden päälle", kuten eräs Dresdnerin johtaja sanoi Der Spiegelille. Vähittäispankkitoiminnan yhdistäminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Saksalaislehtien mukaan siinä katoaisi noin 8 000 työpaikkaa, minkä vuoksi ammattiliitot vastustavat lähes varmasti suunnitelmia. Deutschen ja Dresdnerin yhdistäminen vaatii myös Saksan suurimman vakuutusyhtiön Allianzin hyväksymisen, sillä Allianzin hallussa on 22 prosenttia Dresdnerin osakkeista, viitisen prosenttia Deutschen osakkeista ja noin 17 prosenttia HypoVereinsbankista.

Deutschen ja Dresdnerin vähittäispankkitoiminnan yhdistäminen saataneen kuitenkin päätökseen vuoden loppuun mennessä. Pankkimaailmaa seuraavat asiantuntijat uskovat nyt, että Italiasta, Espanjasta ja Ranskasta alkanut pankkien fuusioaalto on saavuttanut Saksan, jonne myös odotetaan lisää pankkien yhdistymisiä. Japanin kolme suurinta pankkia ilmoittivat viime perjantaina fuusiostaan, minkä seurauksena Deutsche Bank on menettämässä asemansa maailman suurimpana liikepankkina. Pankkifuusioiden ennakoidaan jatkuvan myös Japanissa.
(STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.