Mainos

Destiasta kaavailtiin Nova Groupin pelastajaa

Vaalirahoittaja Nova Group yritti vielä keväällä pelastaa taloutensa valtiollisen Destia-yhtiön avulla.

MTV:n uutisten tietojen mukaan Nova Group, Destia ja tuusulalainen poliitikko-liikemies Juhani Sjöblom neuvottelivat suuresta maakaupasta ennen Nova-yhtiöiden konkurssia. Novalle oli luvassa miljoonaluokan konsulttipalkkio.

Destian yhteyshenkilönä oli silloinen toimitusjohtaja Jukka Laaksovirta. Laaksovirta on joutunut sittemmin muissa liiketoimissaan talousrikosepäilyjen kohteeksi.

Hankkeessa valtionyhtiö Destia olisi ostanut Sjöblomilta maa-alueen Tuusulasta Keski-Uudeltamaalta. Rakennusalalla toimiva Destia tarvitsi alueen omiin maankäyttötarkoituksiinsa. Myyjänä oli poliitikko ja liikemies Juhani Sjöblom, Tuusulan kunnanhallituksen puheenjohtaja ja entinen kokoomuksen kansanedustaja.

Nova Group -konserniin kuuluva Nova Kiinteistökehitys Oy oli hankkeessa konsulttina.

Kauppahinta olisi tiettävästi ollut useita miljoonia euroja, sillä pelkkää Sjöblomin maksamaa konsulttipalkkiota suunniteltiin parin miljoonan suuruiseksi. Kunnallispoliitikon oli määrä maksaa palkkiota Nova Kiinteistökehitykselle noin 1,1 miljoonaa euroa, Arto Merisalolle 561 000 euroa ja Tapani Yli-Saunamäelle 187 000 euroa.

Maakauppa jäi kuitenkin toteutumatta. Jukka Laaksovirta erosi Destian johdosta toukokuun lopussa. Kesäkuun puolivälissä Helsingin käräjäoikeus asetti vaalirahoituskonserni Nova Groupin kaksi yritystä konkurssiin. Päätös koski Nova Group Oy:tä ja Nova Kiinteistökehitys Oy:tä.

Hankkeesta suullinen sopimus

Osapuolet kiistävät koko hankkeen olemassaolon. Velkoihinsa luhistuneen Nova Kiinteistökehitys Oy:n toimitusjohtaja, liikemies Arto Merisalo vetoaa asiakassalaisuuteen.

- Tässä yhteydessä minä en voi kiistää enkä myöntää kumpaakaan, että onko meillä ollut asiakassuhdetta, Merisalo toteaa.

Myös tuusulalainen liikemies Juhani Sjöblom kiistää hankkeen. MTV:n uutisten tietojen mukaan asia oli sovittu salassa pidettäväksi ja siitä oli tehty suullinen sopimus.

Laaksovirtaa ei tavoitettu kommenttia varten ja Destian virkaa tekevä toimitusjohtaja Hannu Kulju on asiasta ymmällään.

- Minä en ole tietoinen tällaisista asioista. Olemme neuvotelleet (Sjöblomin kanssa) asioista liittyen kiinteistö- ja kiviainesliiketoimintaan, mutta en pysty sanomaan tarkempaa ajankohtaa. Neuvottelumme koskevat tällaisia operatiivisia käytännön asioita, kuten maa-alueen vuokraamista, Kulju kertoo.

Destian hallituksesta viestitetään, että Sjöblom-Nova -kauppa ei ole ollut esillä johtoryhmässä tai hallituksessa.

Tuusulan maakauppahanke ei ole ensimmäinen yhteys Destian ja Nova Groupiin kytkeytyneiden vaalirahoittajien välillä. Novan vaalirahoittajakumppani, liikemies Toivo Sukari on tiiviissä yhteistyössä Destian kanssa. Valtionyhtiö Destia vastaa projektijohtamisesta Kiimingissä, jonne kaavaillaan Sukarin uutta Ideapark-liikekaupunkia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.