Mainos

Demokraatit saamassa merkittävän enemmistön kongressiin

Yhdysvaltojen demokraatit näyttävät saavuttavan tärkeän voiton myös presidentinvaalien yhteydessä pidetyissä kongressivaaleissa.

Illalla oli jo selvillä, että demokraatit saavat ainakin 56 edustajaansa 100-paikkaiseen senaattiin. Neljän senaattorinpaikan kohtalo on kuitenkin vielä avoin, joten puolueella oli yhä periaatteessa mahdollisuus yltää merkittävään 60 senaattorin rajapyykkiin.

Jos 60 senaattoria sadasta kannattaa jotakin lakiesitystä, he voivat estää esityksen vastustajia käyttämästä viivytystaktiikoita. Puolueet himoitsevatkin 60:tä senaattorinpaikkaa, jotta niiden olisi helppo saada lakiesityksensä hyväksytyiksi.

Demokraattien mahdollisuuksia voittaa kaikki neljä avoinna olevaa tiukkaa kisaa pidettiin pieninä. Puolue oli kuitenkin toiveikas sen suhteen, että se saisi hieman vähäisemmälläkin senaattorimäärällä merkittävimmät lakiesityksensä läpi, sillä muutaman maltillisen republikaanin ylipuhuminen demokraattien esitysten taakse on yleensä mahdollista.

Kongressin väistyvässä kokoonpanossa demokraattien ja republikaanien puntit olivat senaatissa käytännössä tasan. Edustajainhuoneeseen demokraatit olivat saamassa noin 20 paikkaa lisää. Ennen vaaleja luku oli demokraattien hyväksi 236-199.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.