Demokraateille enemmistö koko USA:n kongressiin

Yhdysvaltain demokraatit ovat varmistaneet enemmistöaseman sekä senaatissa että edustajainhuoneessa. Seuraavia kahta vuotta pidetään vaikeina presidentti George Bushille, jonka politiikan äänestäjät torjuivat.

Virginialainen republikaanisenaattori George Allen on myöntänyt tappionsa demokraattien ehdokkaalle Jim Webbille Yhdysvaltain kongressivaaleissa. Näin varmistui lopullisesti, että demokraatit saavat enemmistön edustajainhuoneen lisäksi myös senaattiin.

Allen sanoi lehdistötilaisuudessa myöhään illalla Suomen aikaa, ettei hän pysty kuromaan umpeen Webbin etumatkaa ääntenlaskennassa. Hän totesi myös, ettei hän vaadi äänten uudelleenlaskentaa. Webb löi Allenin vain noin 7000 äänen turvin.

- Olen tänään onnitellut Jim Webbiä ja hänen avustajiaan heidän voitostaan, Allen sanoi.

Hän toivotti menestystä Webbin työlle ja lupasi tälle täyden tukensa siirryttäessä demokraattien hallitsemaan kongressiin.

Webbin päihitettyä republikaanien ehdokkaan Allenin demokraateilla on senaatin 100 paikasta 51. Demokraatit valtasivat senaattiin kaikkiaan kuusi lisäpaikkaa. Edustajainhuoneen vaalissa demokraattien voitto oli odotettuakin selvempi. He keräsivät edustajainhuoneeseen 30 lisäpaikkaa.

Demokraatit saivat nyt enemmistön sekä senaattiin että edustajainhuoneeseen ensi kertaa sitten vuoden 1994.

Yhdysvaltain kuvernööreistä enemmistö on nyt taas demokraatteja. He voittivat jaossa olleista 36 kuvernöörinpaikasta 20.

Bush: Olen avoin ehdotuksille Irakista

Presidentti George Bush ja vaalivoiton myötä kongressin edustajainhuoneen ensimmäiseksi naispuhemieheksi nouseva Nancy Pelosi ovat ryhtyneet etsimään yhteistä säveltä maan asioiden edistämiseksi vaalitaistelun tuoksinan jälkeen.

Bush esiintyi aiemmin päivällä aiempaa sovinnollisemmin ja kehotti yhteistyöhön muun muassa Irakin sotaa koskevissa kysymyksissä. Hän tähdensi olevansa avoin mille tahansa Irakin sotaa koskevalle ajatukselle tai ehdotukselle.

- Kannatammepa mitä puoluetta tahansa, meillä kaikilla on velvollisuus taata, että joukoilla on resurssit ja tuki, joita he tarvitsevat voittaakseen, Bush sanoi.

- Olen avoin kaikille ajatuksille ja ehdotuksille, jotka auttavat meitä saavuttamaan päämäärämme terroristien voittamisessa ja sen takaamisessa, että Irakin demokraattinen hallitus menestyy.

Irakin sota nousikin esille, kun Bush ja Pelosi lounastivat yhdessä Valkoisessa talossa.

Kovia syytöksiä

Vaalikamppailun aikana Bush varoitti, että terroristit voittavat ja Amerikka häviää, jos demokraatit voittavat. Bush myös syytti Pelosia siitä, että tämä "ihailee salaisesti" veronkevennyksiä.

Pelosi taas luonnehti Bushia vaaralliseksi henkilöksi, joka on johtanut maata harhaan Irakin kysymyksessä ja toteuttanut talouspolitiikkaa, joka on jättänyt monet pulaan.

Asiantuntijat ovat aiemmin sanoneet, että yhteentörmäys vapaamielisen, italialaisten siirtolaisten lapsenlapsen Pelosin ja Bushin välillä on väistämätön. Heidän näkemyksensä koulutuksesta, terveydenhuollosta ja sosiaaliturvasta ovat niin erilaiset.

Yhdysvaltain feministiryhmät riemuitsivat siitä, että 66-vuotias Pelosi on rikkonut "lasikaton", joka on estänyt naisten etenemisen politiikassa. Muutoinkin naiset paransivat tiistain vaaleissa asemiaan: heidän osuutensa nousi noin 70:een edustajainhuoneen 435 jäsenestä ja 16:een senaatin sadasta paikasta.

Seuraavia kahta vuotta pidetään vaikeina Bushille, jonka politiikan äänestäjät torjuivat. Hänen ei uskota pystyvän enää saamaan läpi tavoitteitaan, kuten tähänastisten veronkevennysten saattamista pysyviksi.

Myös demokraateilla on paljon menetettävää. Jos heidän ei katsota saavan riittävästi aikaan kahdessa vuodessa, he ovat vaarassa menettää enemmistönsä seuraavissa vaaleissa.

(MTV3-STT-AP-AFP-Reuters)

Lue myös:

Lue myös eiliseltä:

Lue myös:

    Uusimmat