Demokraateille enemmistö edustajainhuoneeseen

Demokraatit saavat enemmistön Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneeseen. Senaatin osalta ääniä lasketaan vielä Virginiassa, jossa demokraattien ehdokas on jo ehtinyt julistautua voittajaksi.

Yhdysvaltain kongressivaalien ääntenlasku on edelleen käynnissä. Senaatin enemmistö on yhä auki, koska Virginian osavaltion tulos puuttuu.

Mikäli demokraatit voittavat Virginiassa, puolue saa enemmistön myös senaattiin. Jos taas republikaanit voittavat, heillä on käytännössä enemmistö.

Demokraattien senaattoriehdokas on Jim Webb jo ehtinyt julistautua voittajaksi Virginiassa, vaikka kaikkia ääniä ei ole vielä laskettu. Kun tulokset oli saatu 99 prosentista vaalipiireistä, Webb oli saanut 49,6 prosenttia äänistä republikaanisenaattori George Allenin 49,3 prosenttia vastaan. Eroa oli vajaat 7000 ääntä.

Montanan osavaltion tulos selvisi illalla, kun demokraattiehdokas John Tester päihitti republikaanien ehdokkaan, istuvan senaattorin Conrad Burnsin. Burnsin kampanjaa tahrasivat yhteydet tuomittuun superlobbaajaan Jack Abramoffiin sekä useat pienemmät skandaalit.

Demokraatit voittoon edustajainhuoneessa

Demokraatit saavat enemmistön kongressin edustajainhuoneeseen. Demokraattien voitto oli odotettuakin selvempi, he keräsivät edustajainhuoneeseen 30 lisäpaikkaa.

Yhdysvaltain presidentti George Bush onnitteli iltapäivällä Suomen aikaa vaalivoitosta demokraattien Nancy Pelosia, josta tulee edustajainhuoneen uusi puhemies. Hän on samalla ensimmäinen nainen tässä virassa Yhdysvalloissa.

Valkoisen talon edustajan Tony Snown mukaan Valkoinen talo odottaa, että demokraattijohtajien kanssa päästään yhteistyöhön tärkeissä kysymyksissä. Tällaisina kysymyksinä hän mainitsi Irakin sodan voittamisen, terrorismin vastaisen sodan ja talouskasvun pitämisen raiteillaan.

Senaatissa tiukkaa

Kamppailu senaatin hallinnasta jatkuu edelleen. Ääntenlasku on kesken Virginian osavaltiossa, jossa ehdokkaiden ero on hyvin pieni. Voitto Virginiassa varmistaisi demokraateille senaatin hallinnan.

Mikäli republikaanit voittavat, heillä on käytännössä enemmistö, sillä varapresidentti Dick Cheneylla on perustuslaillinen oikeus käyttää äänivaltaa senaatissa, vaikka paikat ovatkin käytännössä tasan.

Virginiassa voidaan vielä joutua äänten tarkistuslaskentaan.

Demokraatit ovat jo varmistaneet senaattiin neljä lisäpaikkaa. Enemmistön saadakseen demokraattien pitäisi saada senaattiin kuusi lisäpaikkaa.

Republikaaneilla on tällä hetkellä enemmistö koko kongressissa.

Suurlähettiläs: Vaalitulos ei ollut protesti

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Marilyn Ware pitää kongressivaalien tulosta osoituksena maan demokraattisen järjestelmän toimivuudesta. Waren mukaan republikaaneille tappiollinen vaalitulos johtuu osin vaalien yhteydessä äänestetyistä paikallisalotteista jotka saivat demokraattien kannattajia liikkeelle.

Republikaanien kannattajiin itse kuuluva Ware sanoo MTV3.n uutisille, että demokraattien vaalivoitto lisää poliittista keskustelua ja kompromissien tekoa sekä edustajainhuoneessa että senaatissa.

Suoranaisena presidentti George Bushin Irakin-politiikan protestina Ware ei vaalitulosta pidä.

Ensimmäinen muslimi

Yhdysvaltain kongressi sai ensimmäisen muslimiedustajansa, kun demokraatti Keith Ellison pääsi edustajainhuoneeseen. Hänet valittiin Minnesotasta.

Ellison, 43, joutui kampanjansa aikana rajujen henkilökohtaisen hyökkäysten kohteeksi. Hän ei itse halunnut pitää uskontoaan esillä, mutta hänen mukaansa tiedotusvälineet korostivat sitä. Myös vastaehdokkaat käyttivät sitä hyväkseen.

Ellison vaatii muun muassa Yhdysvaltain joukkojen vetämistä Irakista sekä hallituksen maksamia terveyspalveluita.

Myös kuvernöörinpaikat demokraateille

Vaaleissa valittiin myös 36 kuvernööriä. Demokraatit saivat enemmistön kuvernöörien paikoista ensimmäistä kertaa vuoden 1994 jälkeen.

Demokraatit veivät republikaaneilta paikan kuudessa osavaltiossa. Valta vaihtui republikaaneilta demokraateille New Yorkissa, Ohiossa, Marylandissa, Massachusettsissa, Coloradossa ja Arkansasissa. Demokraateilla on nyt 28 kuvernööriä 50:stä.

Kuvernöörien paikat ovat erityisen tärkeitä vuoden 2008 presidentinvaaleja ajatellen. Kuvernööri voi osavaltiossaan avittaa puolueensa presidenttiehdokasta järjestämällä tälle rahoitusta ja vaikutusmahdollisuuksia.

Schwarzenegger otti murskavoiton Kaliforniassa

Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzenegger iloitsi tänään veret seisauttavasta vaalivoitostaan. Kolme vuotta sitten ensimmäistä kertaa virkaan valittu Schwarzenegger otti niskalenkin demokraattivastustajastaan Phil Angelidesista voittamalla tämän noin 17 prosenttiyksiköllä.

- Mikä fantastinen ilta. Rakastan jatko-osien tekemistä yleensäkin, mutta tämä on epäilemättä suosikkijatko-osani, Schwarzenegger sanoi kannattajilleen Beverly Hillsissä.

Schwarzenegger on viime aikoina ottanut välimatkaa presidentti Bushiin. Hän on myös kritisoinut Valkoisen talon kannanottoja esimerkiksi ilmastoasioissa.

Schwarzeneggerin, 59, voitto oli todella vakuuttava, koska uutistoimistojen mukaan häntä onnitteli ensimmäisten joukossa vaimo Maria Shriver. Shriver on presidentti John F. Kennedyn veljentytär ja vannoutunut demokraatti.

Clintonin vaalivoitto tasoittamassa tietä Valkoiseen taloon

Hillary Clinton

New Yorkin osavaltion senaattori Hillary Clinton uusi paikkansa reilulla äänisaaliilla. Vaalivoitosta ei ole ainakaan haittaa, jos Clinton päättäisi seurata miehensä jalanjälkiä Valkoiseen taloon.

Clinton sai New Yorkin äänistä lähes 67 prosenttia kun vastaehdokas, republikaanien John Spencer, joutui tyytymään 30 prosenttiin osavaltion äänistä.

Clintonin odotettu voitto kiihdytti arveluja siitä, asettuuko hän demokraattien presidenttiehdokkaaksi vuoden 2008 vaaleissa.

Clinton ei ole itse ottanut kantaa ehdokkuuskeskusteluun.

- Keskityn nyt näihin vaaleihin ja työhöni senaatissa, hän kiersi kysymykset mahdollisesta ehdokkuudestaan väittelytilaisuudessa kongressivaalien alla.

Mikäli Hillary Clinton päättää asettua ehdokkaaksi, hänellä on takanaan suuri poliittisten tukijoiden ja neuvonantajien joukko. Clintonin poliittista uraa on ollut aktiivisesti tukemassa muun muassa hänen aviomiehensä Bill Clinton, joka toimi Yhdysvaltain presidenttinä kahden kauden ajan 1993-2001.

Hillary Clinton valittiin New Yorkin senaattoriksi ensimmäistä kertaa 2001. Häntä pidetään taitavana poliitikkona, joka on senaatissa toimiessaan pyrkinyt yhteistyöhön myös puoluerajojen yli.

Viime aikoina Clinton on kiristänyt presidentti Bushin vastaista kritiikkiään. Hän on arvostellut Bushin hallinnon tapaa hoitaa terrorismin vastaista sotaa, sekä vaatinut puolustusministeri Donald Rumsfeldin eroa.

Poliittiset asiantuntijat ovat epäröiviä arvioissaan entisen presidentinrouvan poliittisesta tulevaisuudesta. Vaikka Clinton päättäisikin asettua ehdolle, ei ole varmaa saako hän demokraattisen puolueen tukea taakseen. Jos näin kuitenkin kävisi, Clintonista tulisi Yhdysvalloissa ensimmäinen nainen, jonka toinen pääpuolueista on nimittänyt presidenttiehdokkaakseen.

Äänestyslaitteiden kanssa ongelmia

Liittovaltion poliisi FBI käynnisti aiemmin eilen tutkimukset epäillystä puhelinkampanjasta, jolla demokraatti Jim Webbin kannattajia olisi johdettu Virginiassa harhaan ja uhkailtu. Marylandissa epäiltiin saman tyyppistä häirintää.

Pennsylvaniassa hävinneen republikaanisenaattori Rick Santorumin joukot valmistelivat valitusta osavaltiossa käytössä olleista elektronisista äänestyslaitteista. Laitteiden kanssa oli häiriöitä myös muualla maassa.

Amerikkalaisten äänestysinto näyttää olevan selvästi suurempi kuin edellisissä kongressivaaleissa neljä vuotta sitten. Missourissa kahdella äänestyspaikalla lipukkeet loppuivat kesken odotettua suuremman äänestäjämäärän takia.

Terrorismi ei vienyt voittoon

Terrorismin vastainen taistelu ei auttanut enää rebublikaaneja voittoon kongressivaaleissa.

Yli seitsemän kymmenestä haastatellusta sanoi ovensuukyselyssä, että terrorismilla on tärkeä osa heidän äänestyspäätöksessään. Heidän äänensä jakautuivat kuitenkin melko tasaisesti demokraattien ja republikaanien kesken.

Kaksissa aiemmissa vaaleissa juuri terrorismin vastainen taistelu on tuonut republikaaneille menestystä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat