Mainos

Demetrios Christofias Kyproksen presidentiksi

Kyproksen presidentivaalien voittajaksi on noussut kommunistiehdokas Demetrios Christofias.

Hän on luvannut edistää neuvotteluita saaren yhdistämisestä.

Christofias sai runsaat 53 prosenttia äänistä. Oikeistopoliitikko Joannis Kasoulideksen äänisaalis jäi vajaaseen 47 prosenttiin.

Christofias lupasi ryhtyä heti toimeen kahtia jaetun saaren yhdistämiseksi.

Ensimmäisen neuvottelun hän sopikin rivakasti, kun turkkilaisosan johtaja Mehmet Ali Talat soitti onnitellakseen vaalivoittajaa. Kaksikko lupasi tavata mahdollisimman pian.

Kyproksen sovintoneuvottelut ovat olleet pysähdyksissä vuodesta 2004, jolloin kreikkalaispuoli hylkäsi YK:n laatiman yhdistämissuunnitelman kansanäänestyksessä. Turkkilaisosalle suunnitelma olisi kelvannut. Saaren poliittinen kahtiajako alkoi vuonna 1974.

Christofiasin kommunistisen Akel-puolueen kannattajat juhlivat historiallista voittoa. Kommunistipoliitikkoa ei ole nähty aiemmin Kyproksen johdossa.

Kommunistina Demetrios on ainoa laatuaan myös EU:n jäsenmaiden valtionpäämiesten joukossa. Kyproksen sovintoneuvottelujen eteneminen olisi tervetullut myös unionille, sillä Kyproksen kiista hiertää EU:n Turkin-suhteita.

Christofias voitti vaalit odotetusti väistyvän presidentin Tassos Papadopouloksen asetuttua tukemaan häntä. Papadopoulos putosi pelistä yllättäen jo ensimmäisellä äänestyskierroksella.

Sivustatuki muilta puolelta toi Christofiasille lopulta 53 prosenttia äänistä. Kakkoskierroksen häviäjä oli oikeistopoliitikko Joannis Kasoulides, joka sai vajaat 47 prosenttia äänistä.

Varauksellista toiveikkuutta

Presidentti käyttää Kyproksessa laajasti toimeenpanovaltaa - hallituksella ei ole edes pääministeriä. Silti se, miten Christofias voisi onnistua toteuttamaan haaveen saaren yhdistymisestä, jää nähtäväksi. Moni epäilee, että yhdistymistä vastustavan Papadopouloksen tukilupauksen taustalla piilee ehtoja.

-Toivon Christofiasin kykenevän ratkaisemaan Kyproksen ongelmat, mutta se on vaikeampaa nyt hänen tehtyä lupauksia muille puolueille voittaakseen niiden suosion, arveli opiskelija George Xinisteris vaali-iltana.

Kyproksessa on vitsailtu kahden saarivaltion kommunistipresidenteistä, kun Kuuban Fidel Castro oli väistymässä samaan aikaan kun Christofias otti vastaan onnitteluja.

Vakavammin äänensävyin vaalitulosta on puntaroitu saaren talouselämän johtopaikoilla. Christofias on vakuuttanut, ettei markkinoiden tarvitse olla huolissaan hänen leniniläisestä taustastaan.

Työläisperheen pojasta kommunistisen puolueen johtoon

Christofias, 61, on tehnyt pitkän uran Kyproksen politiikassa. Neuvostoliitossa opiskellut Christofias nousi kommunistisen puolueen nuoriso-osaston johdosta puolueen pääsihteeriksi vuonna 1988. Kyproksen parlamentissa Christofias on istunut vuodesta 1991, ja vuonna 2001 hänet nimitettiin parlamentin puhemieheksi.

Christofias tuki presidentti Tassos Papadopoulosta vuoden 2003 vaaleissa, mutta on myöhemmin arvostellut avoimesti Papadopouloksen toimia Kyproksen rauhanneuvotteluissa.Christofias syntyi työläisperheeseen Kyrenian satamakaupungissa sittemmin Turkin valloittamassa Pohjois-Kyproksessa.

Christofiaksella on maine tavallisen kansan puolustajana, mutta hänen läheiset Venäjän-suhteensa huolestuttavat monia liike- ja talouselämän edustajia, jotka kaipaisivat Kyprokselle enemmän siteitä läntiseen Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

Innokkaana jalkapallofanina tunnettu Christofias tapasi vaimonsa Elsien opiskeluaikanaan. Heillä on kolme lasta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.