Mainos

Demarit pitävät Alho-asiaa loppuunkäsiteltynä

Sosialidemokraatit pitivät tänään eduskunnassa ryhmäkokouksensa, jota kuvailtiin intensiiviseksi. Eduskuntaryhmän mielestä Alho-Sundqvist -tapaus ei anna aihetta jatkotoimiin.

Sekä pääministeri Paavo Lipponen että kansanedustaja Arja Alho nauttivat edelleen eduskuntaryhmän luottamusta. Noin 20 puheenvuoron joukossa kansanedustaja Arja Alho sai jonkin verran sympatioitakin. Monissa puheenvuoroissa puututtiin tiedotusvälineiden rooliin tapauksessa. Arja Alho korosti omassa puheessaan, että yksityisen keskustelun julkistaminen on kuin raiskatuksi tuleminen.

Ryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomiojan mukaan asiassa ei ole ilmennyt mitään sellaista oleellista uutta, mikä muuttaisi sitä tilannearviota, jonka ryhmä jo viime vuoden lokakuussa teki Alhon erottua ministerin tehtävästä. Tuomioja vetosi mediaan, ettei Alho-nauhoja enää esitettäisi julkisuudessa. Tuomiojan mukaan ainoa asia, mikä voisi saattaa asian uudelleen käsittelyyn ja harkintaan on, jos voitaisiin osoittaa, että eduskunnalle on tarkoituksellisesti valehdeltu tai sitä on johdettu harhaan. Sellaista ei ryhmän tietoon ole tullut.

Tapaus nousi odotetusti esille myös eduskunnan kyselytunnilla, jossa sananvaihto äityi välillä varsin kiivaaksikin. Paavo Lipponen ja Esko Aho ottivat rajusti yhteen. Lipponen piti loukkaavana Ahon kysymystä "kuka teki poliittisen aloitteen niin sanotussa Sundqvist-sopimuksessa." Lipponen pitäytyi tiukasti aiemmissa lausunnoissaan ja kehotti keskustaa tekemään välikysymyksen, jos se haluaa mittauttaa hallituksen luottamuksen.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) kaipasi selvyyttä Alhon lausuntoihin.
-Olisi tietysti tuiki tärkeää, että edustaja Alho ensin itse keskuudessaan onnistuisi selvittämään, mikä hänen mielipiteensä on. Mikäli se poikkeaa pääministerin mielipiteestä, olisi tietysti kohtuullista koko eduskuntaa kohtaan, että tämä kahdenvälisen keskustelun sisältö perattaisiin heidän keskuudessaan niin, että se tulisi aukottomasti meille selväksi, Niinistö sanoi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz sanoi ryhmänsä kokouksen jälkeen, että kyseessä on sosiaalidemokraattien keittämä soppa, joka näiden on itse selvitettävä. Eduskunnalla on kuitenkin oikeus kuulla asiasta koko totuus. Myös ruotsalainen kansanpuolue katsoi, ettei kysymys ole hallituksen asia, vaan luottamuspula koskee ensi sijassa siihen sekaantuneita. Vihreä eduskuntaryhmä puolestaan vaati, että pääministeri Paavo Lipponen antaa eduskunnalle uuden selvityksen hänen ja Arja Alhon käymistä keskusteluista.

Yle antoi potkut Alho-nauhan luovuttajalle

Yleisradio purkaa tuottaja Juha Pärssisen työsuhteen, koska Yleisradion selvityksen mukaan Pärssinen oli luovuttanut Arja Alhon ja Timo Harakan väliset puhelinkeskustelunauhat ulkopuolisten käyttöön. Ylessä työsuhteen purkua perustellaan sillä, että Pärssinen on toiminut työsopimuksen velvoitteen vastaisesti. Ajankohtaisen kakkosen toimituksessa Tampereella vuodesta 1993 työskennelleen Pärssisen työsopimus päättyy viikon kuluttua.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.