Mainos

Demarit jatkavat Ruotsin hallituksessa

Me jatkamme hallituksessa, julisti Ruotsin pääministeri Göran Persson myöhään eilisiltana huolimatta siitä, että hänen johtamansa sosiaalidemokraattinen puolue oli valtiopäivävaalien suuri häviäjä.

Puolueen kannatus putosi 37 prosentin vaiheille. Sosiaalidemokraatit eivät kuitenkaan voi hallita yksinään, ja Persson puhuikin yhteistyöstä ennen muuta vaalien suurvoittajan, Gudrun Schymanin johtaman vasemmistopuolueen ja pienen ympäristöpuolueen kanssa.

Vaaleista tuli yllättävän tasaväkinen. Sosiaalidemokraatit ja vasemmistopuolue näyttivät saavat yhteensä noin 49 prosenttia äänistä, mikä merkitsisi 174 edustajapaikkaa, kun 175 paikkaa olisi antanut puolueille enemmistön 349-paikkaisessa parlamentissa.

Persson aikoo kuitenkin muodostaa sosiaalidemokraattisen vähemmistöhallituksen eikä kaavaile ministeripaikkojen luovuttamista vasemmistopuolueelle tai ympäristöpuolueelle.

Alhainen äänestysvilkkaus

Äänestysvilkkaus jäi Ruotsin oloissa harvinaisen alhaiseksi; vain 80 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä, minkä arvellaan heikentäneen entisestään sosiaalidemokraattien menestystä.
-Tämä on vakava varoitus meille poliitikoille, sanoi Persson laimeasta äänestysinnosta.

Vaalien suuria voittajia olivat vasemmistopuolue ja kristillisdemokraatit, kun taas sosiaalidemokraatit oli vaalien suuri häviäjä. Muiden puolueiden kannatuksessa ei tapahtunut kovinkaan suuria muutoksia.

Oppositiojohtaja Carl Bildt varoitti vaalipäivän iltana, että vaalitulos johtaa hankalaan parlamentaariseen tilanteeseen.
-Persson joutuu istumaan Schymanin polvella, hän veisteli. Bildtin mukaan Persson ei voi jatkaa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Hän ei kuitenkaan vaatinut Perssonia eroamaan puolueen heikon menestyksen vuoksi. Varmaa on, että vasemmistopuolue haluaa sanansa sanottavaksi puolueen ennätysmäisen menestyksen myötä.
-Haluamme, että vaalitulosta kunnioitetaan, Schyman sanoi tuloksen alkaessa hahmottua.

Porvarilliset puolueet eivät saaneet riittävästi ääniä muodostaakseen hallituksen. Porvarillinen leiri sai yhteensä 44 prosenttia äänistä, mistä määrästä kristillisdemokraatit kahmivat peräti 11,7 prosenttia suositun Alf Svenssonin johdolla. Kristillisdemokraattien menestys kostautui muille porvarillisille puolueille, joten yhteinen äänisaalis jäi suurin piirtein entiseksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.