Demarien olutsotkuun yllättäviä piirteitä

SDP:n Turun kunnallisjärjestö on lähettänyt verottajalle kirjelmän, jossa se selittää olevansa yleishyödyllinen yhteisö, joka ei ole verovelvollinen. Näin ollen sen ei olisi kuulunut maksaa veroa kohua herättäneistä Ruisrockin olutkaupoista. Jos SDP:n Turun kunnallisjärjestö katsottaisiin yleishyödylliseksi yhteisöksi, se olisi maksanut turhaan erilaisia veroja satoja tuhansia markkoja.

Verotarkastaja Teppo Kallioniemi Lounais-Suomen verovirastosta kertoi, että verovirastoon maanantaina saapunut kunnallisjärjestön kirjelmä on lähinnä vastine veroviraston tarkastuskertomukseen.
-Vastineessa tähdennetään, että järjestö on yleishyödyllinen yhteisö. Kirjelmässä ei ole mitään markkamääräisiä vaatimuksia, jotka koskisivat takaisinmaksua, Kallioniemi selvitti.

Veroasiat eivät kuitenkaan selvitä, mihin oluen myyntituloista on kadonnut lähes 2 miljoonaa markkaa. Demarien sisäpiirissä on jo kuukausia selvitetty Ruisrockissa vuosia jatkunutta olutkauppaa, ja siitä kadonneita rahoja.

Huhujen mukaan kunnallisjärjestö jätti seitsemän vuoden aikana tilittämättä Ruisrockin järjestäneelle musiikkijuhlasäätiölle kuulunutta rahaa olutmyynnistä lähes kahden miljoona markan verran. SDP:n olutsotku sai viikonvaihteessa oudon lisäpiirteen, kun järjestön tilintarkastajat erosivat. SDP:n kunnallisjärjestön Ruisrock-skandaalia tutkivat poliisi, Lounais-Suomen verovirasto ja erityinen työryhmä.

SDP:n Turun kunnallisjärjestön edustajisto on arvostellut varsin kärkevästi Ruisrock-sotkua. Seuraavan kerran demarit käsittelevät asiaa kokouksessaan 20. marraskuuta.

Miljoona ohi kirjanpidon

Turun sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön toiminnanjohtaja Tuomas Mikkola kertoi tänään STT:lle, että miljoona markkaa kohutuista rahoista on kulkenut ohi kirjanpidon. Se on käytetty järjestötyöhön.
-Erityistilintarkastuksen mukaan myyntituloja olisi pitänyt olla 1,89 miljoona markkaa enemmän, mitä kirjanpito osoittaa, hän sanoi. Erityistilintarkastuksessa ei ole otettu huomioon hävikkiä, joka koostuu omasta käytöstä ja mittatappiosta. Niiden osuus esimerkiksi 1996 on arvioitu 300 000 markaksi. Tällainen summa ei näy kirjanpidossa.

-Vuosilta 1991-1996 hävikkiä ja mittatappiota on puolet 1,9 miljoonasta markasta. Toista puolta ei ole viety kirjanpitoon, Mikkola kertoi.

Koska julkisuudessa olleesta 1,9 miljoonasta markasta, mittatappiolla ja hävikillä on selitettävissä noin puolet, on kirjanpidon ohi Mikkolan mukaan kulkenut noin 1 miljoonaa markkaa. Musiikkijuhlasäätiön kanssa kunnallisjärjestö on sopinut asian ja korvannut sille noin 144 000 markkaa maksamatta jäänyttä myyntiprovisiota.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat