Mainos

Del Ponte: Mladic voidaan pidättää vain EU:n avulla

EU:n ja Serbian neuvottelut katkesivat viime keväänä, koska Mladicia ei ollut pidätetty määräaikaan mennessä.

YK:n sotarikostuomioistuimen pääsyyttäjä Carla Del Ponte arvioi, että serbikenraali Ratko Mladic saadaan kiinni vain EU:n avulla. Del Ponte tarkoittaa ennen kaikkea Serbian painostamista.

- Jos EU pitää neuvottelut jäissä, kunnes yhteistyö on täydellistä ja Mladicin olinpaikka selvillä, olen toiveikas. Tämä on kriittinen hetki, hän sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Del Ponte keskusteli muun muassa EU:n laajentumiskomissaarin Olli Rehnin kanssa. Hän tapasi myös presidentti Tarja Halosen, pääministeri Matti Vanhasen ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan.

- Pallo on Serbian puolella. Serbian on päästävä täyteen yhteistyöhön sotarikostuomioistuimen kanssa. Tällä hetkellä Serbiasta ei ole kuitenkaan uutta sanottavaa, Rehn totesi puhelinhaastattelussa.

EU:n ja Serbian neuvottelut katkesivat viime keväänä, koska Mladicia ei ollut pidätetty määräaikaan mennessä. Vapaana on myös serbien sodanaikainen johtaja Radovan Karadzic.

- En tiedä, etsiikö Karadzicia nyt oikein kukaan, paitsi minä ja nelijäseninen poliisitiimini. Nato lähtee Bosniasta vuoden loppuun mennessä. Eufor-joukoilla ei taas ole valtuuksia, Del Ponte harmittelee.

Belgradiin ensi viikolla

Ratko Mladic, sotarikoksista syytetty serbikenraali.

Del Ponten mukaan Serbiassa on Mladicin ja Karadzcin lisäksi kolme muuta pääsyytettyä: Zdravko Tolimir, Goran Hadzic ja Stojan Zupljanin. Vlastimir Djordjevic lymyää puolestaan tiettävästi Venäjällä. He ovat olleet kaikki asevoimien komentoportaassa.

- Keskitymme Mladicin etsintöihin, koska todennäköisesti muiden toimittaminen Haagiin helpottuu sen jälkeen. Meidän on saatava Mladic niin pian kuin mahdollista.

Del Ponte uskoo, että turvallisuusneuvosto antaa entisen Jugoslavian sotarikoksia tutkivalle tuomioistuimelle tarvittaessa lisää aikaa. Työ on määrä saattaa päätökseen vuoteen 2010 mennessä. Pääsyyttäjä pitää tuomioistuimen sulkemista mahdottomana ennen kuin sekä Mladic että Karadzic on tuomittu.

- Voitteko kuvitella, että tuomioistuimesta luovuttaisiin ennen kuin Karadzic ja Mladic ovat kiinni? Millaisen kuvan antaisimme kansainvälisestä oikeudesta?

Del Ponte vierailee Belgradissa ensi maantaina ja tiistaina. Hän ei vaikuta turhautuneelta, vaikka on selvittänyt Jugoslavian sotien raakuuksia yli seitsemän vuotta.

- Toimikauteni päättyy ensi vuonna, syyskuussa 2007. Toivon Karadzicin, Mladicin ja muiden karkulaisten olevan Haagissa siihen mennessä, että voin palata Sveitsiin. Olen mielestäni tehnyt osani.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.