Deep Impact -luotaimen iskeytyjä osui komeettaan

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan avaruuteen lähettämä luotain on törmännyt onnistuneesti komeettaan.

Amerikkalaisen Deep Impact -luotaimen iskeytyjäosa törmäsi aamulla suunnitellusti Tempel 1 -komeettaan, ilmoittaa Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa.

Törmäys teki komeetan pintaan kraaterin ja sinkosi avaruuteen jää- ja sorapilven, josta tutkijat toivovat saavansa hyödyllistä tietoa.

Deep Impact ja sen iskeytyjä

Tutkimusten toivotaan muun muassa tuovan uutta valoa Aurinkokunnan synty- ja kehityshistoriaan.

- Osuimme juuri sinne minne halusimme, Nasan valvomossa riemuittiin törmäyksen jälkeen.

Iskeytyjä lähetti aivan viime hetkiin ennen törmäystä kuvia, joissa näkyi komeetan kraattereita ja harjanteita. Erillisen luotaimen oli määrä ottaa kuvia törmäyksestä ja sitä seuraavasta pilvestä.

Törmäyksessä avaruuteen sinkoavien kaasujen kemiallisen koostumuksen ja lämpötilan sekä komeetan koostumuksen uskotaan paljastavan uusia tietoja Aurinkokuntamme varhaisvaiheista. Komeetat kun ovat muuttuneet erittäin vähän sitten Aurinkokunnan synnyn 4,6 miljardia vuotta sitten.

Edessä on melkoinen urakka, sillä tutkijat arvioivat muutamaa tuntia törmäyksen jälkeen, että kaikesta kerätystä tiedosta vasta kymmenesosa oli saatu Maahan saakka.

-Tulossa on vielä monia häikäiseviä kuvia. Työ on oikeastaan vasta alussa, ja odotan sellaista tietomäärää, joka riittää eläkeikääni saakka, totesi projektin päätutkija Michael A'Hearn.

Nasan lähettämä Deep Impact -luotain laukaisi iskeytyjän matkaan eilen. Deep Impactin emoaluksen lisäksi myös Euroopan maiden avaruusjärjestön ESAn komeettaluotain Rosettan oli määrä seurata törmäystä.

Myös komeetan rakenteesta toivotaan tietoa

Tempel 1 -komeetasta näytteitä ottavan luotaimen odotetaan tuovan uutta tietoa Aurinkokunnan kehityshistoriaan. Myös itse komeetan rakenne on vielä tuntematon.

- Tietoa halutaan siitä, mitä materiaalia komeetta on ja kuinka luja se on, samoin siitä, millä tavalla komeetan rakenne koostuu eri osista ja onko siellä erilaisia kerroksia. Siitä ei oikeastaan tiedetä vielä mitään, kertoo emeritusprofessori Väinö Kelhä.

- Komeetat kiertävät kaukana auringosta ja planeettojen ulkopuolella, mutta aina joskus ne sujahtavat tänne lähelle meitä. Ne ovat ikään kuin sitä raaka-ainetta, josta planeetat muutamia miljardeja vuosia sitten syntyivät, kuvailee Kelhä.

- Se tekniikka, jolla törmääjä on ohjattu pienen komeetan lähelle, on juuri se tekniikka, jolla voidaan maapalloa ja elämää uhkaavia, kaukaa avaruudesta tulevia meteoriitteja myöskin torjua. Tämä on myös ikään kuin esiharjoitus sellaista tapausta varten.

Iskeytyjän lähettäminen Tempel 1:n kylkeen herätti pelkoja siitä, voisiko se törmäyksen seurauksena muuttaa rataansa ja uhata Maata.

Tutkijat eivät olleetkaan täysin varmoja siitä, mitä tapahtuisi. Eri teorioissa spekuloitiin iskeytyjän mahdollisella kimpoamisella komeetan pinnasta tai porautumisella koko komeetan läpi.

Nasan mukaan törmäys ei kuitenkaan vaikuttanut Tempel 1:n rataan millään tavalla.

(MTV3-AFP-STT-DPA-Reuters)

Lue aiheesta lisää Nasan sivuilta.

(Seitsemän uutiset 04.07.2005)

Lue myös:

    Uusimmat