Mainos

Dean-hurrikaani voimistumassa viitosluokkaan

Öljy-yhtiöt ovat jo valmistautuneet työntekijöiden evakuointiin Meksikonlahden porauslautoilta. Yhdysvallat saa kolmanneksen raakaöljystään tältä alueelta.

Kohti Jamaikaa tänään edennyt hurrikaani Dean näytti amerikkalaisasiantuntijoiden mukaan olevan voimistumassa rajuimman eli viidennen luokan hirmumyrskyksi.

Dean on jo aiheuttanut tulvia ja muuta tuhoa muun muassa Martiniquen, St. Lucian ja Dominican saarilla. Martiniquessa tuhoutui 70 prosenttia sokeriruokoviljelmistä, kertoi Ranskan valtamerentakaisten alueiden ministeri Christian Estrosi.

Tuolloin Dean oli kuitenkin luokiteltu vielä kakkosluokan hirmumyrskyksi. Deanin arvioidaan etenevän Jamaikaan huomenna ja saapuvan Jukatanin niemimaalle Meksikoon maanantaina tai tiistaina.

Hirmumyrskyvaroitus on annettu myös Haitin saarella sekä osissa Kuubaa. Tämänhetkisten arvioiden mukaan Dean ohittaa kuitenkin Haitin ja Kuuban vaurioita aiheuttamatta.

Öljy-yhtiöt varpaillaan

Hirmumyrskyn etenemistä seurataan tiiviisti myös maailman energiamarkkinoilla. Vuosina 2004 ja 2005 öljyn ja kaasun tuotanto putosi selvästi hurrikaanien vuoksi. Nytkin öljy-yhtiöt ovat valmistautuneet työntekijöiden evakuointiin Meksikonlahden porauslautoilta. Yhdysvallat saa kolmanneksen raakaöljystään tältä alueelta.

Viidennen luokan hirmumyrskyt ovat yhtä harvinaisia kuin tuhoisiakin. Ennen ennätyksellistä vuoden 2005 hirmumyrskykautta vain kahtena vuotena, 1960 ja 1961, oli ollut enemmän kuin yksi viitosluokan hirmumyrsky.

Vuonna 2005 viidenteen luokkaan nousi neljä hirmumyrskyä - Emily, Katrina, Rita ja Wilma - Saffir-Simpsonin asteikolla. Tällaisissa hirmumyrskyissä pyörivän tuulen nopeus voi olla yli 70 metriä sekunnissa.

Sukkulan laskeutumista aikaistetaan?

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ilmoitti tänään, että Dean-hurrikaani voi pakottaa avaruussukkula Endeavourin palaamaan päivää aiottua aikaisemmin.

Sukkulan on tämänhetkisten suunnitelmien mukaan määrä irrottautua ISS-avaruusasemasta maanantaina ja laskeutua keskiviikkona Floridaan. Nyt Nasa on varautumassa siihen, että Endeavour laskeutuisi jo tiistaina.

(MTV3-Reuters-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.