Mainos

Dean-hurrikaani kerännyt tuhoisia lisävoimia

Hirmumyrsky Deanin pelätään vahvistuvan tuhoisaksi viidennen luokan myrskyksi muutaman tunnin kuluessa. Myrsky saavuttaa pian Cayman-saaret ja suuntaa kohti Jukatanin niemimaata Meksikossa.

Jamaikaan on julistettu hätätila hirmumyrsky Deanin iskettyä saarivaltioon. Jamaikan hallitus päätti asiasta myöhään eilen paikallista aikaa sen jälkeen, kun maan poliisi oli ilmoittanut ryöstelystä eri puolilla saarta.

Poikkeustila on voimassa 30 päivää, mutta se voidaan kumota aiemminkin. Poikkeustilan aikana turvallisuusjoukot saavat lisävaltuuksia muun muassa rikollisten pidättämiseksi.

Dean piiskasi sateillaan ja tuulillaan Jamaikan eteläosaa. 65 metriä sekunnissa puhaltava tuuli katkoi puita ja repi kattoja irti rakennuksista. Suurilta tuhoilta kuitenkin vältyttiin.

Saarella on julistettu ulkonaliikkumiskielto ja sähköt on katkaistu. Ihmiset ovat sulkeutuneet suojiin ruoka- ja vesivarastojen kanssa. Kaikkia poliiseja, palomiehiä ja vanginvartijoita kehotettiin ilmoittautumaan töihin.

Myrskyvaroitus on annettu myös Cayman-saarille, Meksikoon, Kuubaan, Haitiin ja Belizeen. Tähän mennessä Dean on tappanut Karibialla ainakin yhdeksän ihmistä.

Hurrikaani on luokiteltu viisiasteisella portaikolla erittäin vaaralliseksi nelosluokan myrskyksi. Matkallaan kohti Cayman-saaria se on saanut lisävoimia, ja Deanin pelätään vahvistuvan tuhoisaksi viidennen luokan myrskyksi muutaman tunnin kuluessa.

Dean liikkuu kohti Meksikoa, jonne sen ennustetaan saapuvan vielä tämän illan aikana. Vaarassa Meksikon alueella on Jukatanin niemimaa, missä on useita suosittuja lomakohteita kuten suomalaistenkin suosimat Cancun ja Playa del Carmen. Suurimmista suomalaisista matkatoimistoista kuitenkin kerrotaan, että alueelle ei järjestetä matkoja tähän aikaan vuodesta.

Turistit pyrkivät pois alueelta

Turistit ovat paenneet Karibian lomakeskuksista ja paikalliset ovat linnoittautuneet koteihinsa vesi- ja ruokavarastojensa kera.

Suomen Venezuelan-suurlähetystö on ollut myrskyn lähestyessä yhteydessä muutamaan Jamaikalla olevaan suomalaiseen, joiden yhteystiedot ovat tiedossa. Lisäksi alueella voi ulkoministeriön mukaan olla suomalaisia omatoimimatkailijoita. Alueella asuu pysyvästi muutamia suomalaisia.

Trooppiset hirmumyrskyt

Suomen ulkoministeriö ei tiettävästi ole järjestänyt mitään erityistoimenpiteitä alueella motissa olevien suomalaisten evakuoimiseksi.

Dominikaanisessa tasavallassa oli myrskyn iskiessä suurlähetystön tietojen mukaan kahdeksantoista suomalaista, jotka selvisivät ehjin nahoin. Mahdollisista omatoimimatkailijoista ei ole tietoa.

(MTV3-AFP-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.