Deadline ohi - Venäjä sulki Ukrainan kaasuhanat

Venäjä on katkaissut kaasutoimitukset Ukrainaan. Venäjä päätyi ratkaisuun, koska neuvottelut kaasutoimituksista kariutuivat viime yönä. Venäjä on vaatinut Ukrainaa maksamaan puolentoista miljardin euron kaasuvelan.  

Venäjän valtio-omisteinen kaasuyhtiö Gazprom kertoo katkaisseensa toimitukset heti aikarajan umpeuduttua aamuyhdeksältä Suomen aikaa.

Gazpromin mukaan tilanteesta ei koidu hankaluuksia muille EU-maille. Euroopan kaasusta 15 prosenttia kulkee Ukrainan kautta, mutta Gazpromin mukaan Ukrainan on kuljetettava kaasu maansa läpi. Venäjä on kuitenkin varoittanut Euroopaaa mahdollisista ongelmista kaasutoimituksissa. 

Gazprom on nostanut kanteen Ukrainaa vastaan maksamattomista laskuista.  

EU yrittää jatkaa kaasuneuvottelua 

EU:n energiakomissaari Günther Oettinger yrittää saada Ukrainan ja Venäjän väliset kaasuneuvottelut jatkumaan vielä ennen kuun vaihdetta.

Oettingerin mukaan Venäjän kaasutoimitusten rajoittaminen ei vielä tunnu EU:ssa. Ukrainalla on komissaarin mukaan 12 miljardin kuution kaasuvarannot.   

Venäjän kaasuyhtiö Gazprom on tästä aamusta lähtien rajoittanut kaasutoimituksia Ukrainaan, koska kaasuneuvottelut kariutuivat viime yönä.  

Lue myös:

    Uusimmat