Mainos

De Hoop Scheffer: Naton vahvistettava poliittista rooliaan

Nato kaipaa myös uudenlaista sotilaallista kapasiteettia, sanoo pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer.

Jaap de Hoop Scheffer

Naton pääsihteerin Jaap de Hoop Schefferin mielestä Naton on vahvistettava poliittista rooliaan kriisien jälkihoidossa. Venetsiassa Naton parlamentaarisessa yleiskokouksessa puhunut de Hoop Scheffer huomautti, että esimerkiksi Balkanilla ja erityisesti Afganistanissa Nato rakentaa perustan kaikelle muulle toiminnalle.

- Poliittisen prosessin vievät näillä alueilla eteenpäin kuitenkin muut toimijat. Minun mielestäni tämä ei ole tervettä työnjakoa. Naton pitää olla mukana poliittisessa prosessissa, hän linjasi.

Puheensa jälkeen pitämässään lehdistötilaisuudessa de Hoop Scheffer korosti, että Nato-joukkojen rooli on jo nykyisin usein hyvin poliittinen. Jo päätöksellä, millaisia joukkoja ja kuinka paljon millekin alueelle sijoitetaan, on huomattavaa poliittista merkitystä.

Joukkoja modernisoitava

Pääsihteeri huomautti Naton kaipaavan kipeästi myös uudenlaista sotilaallista kapasiteettia. Kylmän sodan vaatimuksiin eli massiiviseen sodankäyntiin rakennetut armeijat sopivat huonosti nykyajan vaatimuksiin ja tuhlaavat niukkoja voimavaroja.

De Hoop Schefferin mukaan nyt tarvitaan nimenomaan nopeaan reagointiin kykeneviä joukkoja, jotka voidaan lähettää kauas pitkäänkin kestäviin operaatioihin.

Hän näki hyviä merkkejä EU:n ja Naton paranevasta yhteistyöstä, mistä esimerkkinä on Naton Bosnia-operaation siirtyminen EU:n hoteisiin.

De Hoop Scheffer sanoi myös olevansa toiveikas Naton ja EU:n yhteistyön laajenemisen osalta esimerkiksi terrorismin vastaisessa taistelussa ja modernin sotilaallisen kapasiteetin kehittämisessä.

Hänen mielestään Naton ja EU:n yhteistyö voisi siirtyä myös maantieteellisesti uusille alueille, kuten Kaukasukselle, Keski-Aasiaan ja Lähi-Itään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.