Mainos

Data Fellows nappasi vientipalkinnon

Tasavallan presidentin jakamat vientipalkinnot menivät tänä vuonna Nokian Renkaille, Janitalle ja Data Fellowsille.

Presidentti Martti Ahtisaari jakoi keskiviikkona vuoden 1997 vientipalkinnot kolmelle kansainvälisessä kaupassa menestyneelle yritykselle. Nyt palkittiin rengasvalmistaja Nokian Renkaat, kenkätehdas Janita ja tietokonevirusten torjuntaan erikoistunut ohjelmistotalo Data Fellows.

Tasavallan presidentin vientipalkinto perustettiin Suomalaisen työn liiton aloitteesta. Palkinnot jaettiin nyt 30:nnen kerran.

Janitan liikevaihdoista yli 80 prosenttia menee vientiin, Data Fellowsin noin 80 ja Nokian Renkaiden noin 70 prosenttia. Presidentti Ahtisaari muistutti palkintojenjakotilaisuudessa, että suomalaiset yritykset joutuvat kansainvälistymään aiemmin kuin suurten maiden, koska kotimarkkinat ovat niin pienet.
-Menestyviä tuotteita ja palveluja tarvitaan, jotta voimme kasvattaa hyvinvointia ja lisätä työpaikkoja, hän sanoi.

Suomen ulkomaankauppaliiton puheenjohtaja Nokian toimitusjohtaja Jorma Ollila tähdensi, että maailmanlaajuisessa taloudessa ei ole kuolevia ja selviytyviä toimialoja, vaan kuolevia ja selviytyviä yrityksiä.

Tällä Ollila viittasi siihen, että palkituista Nokian Renkaat ja Janita edustavat ns. kypsiä toimialoja. Hänen mukaansa tämä ei ole estänyt niitä sopeutumasta globaaliin talouteen, noudattamasta sen lainalaisuuksia ja hyötymästä uudesta tilanteesta.

Pohjoista säähän sopivia renkaita

Palkitut kolme yritystä ovat kaikki vahvoja kasvuyrityksiä ja kukin on löytynyt vahvan erityisalueen viennissä.

Nokian Renkaat on Pohjoismaiden suurin ja Euroopan kymmenenneksi suurin rengasvalmistaja. Yhtiö on koko olemassa olonsa ajan keskittynyt pohjoisiin oloihin suunniteltuihin tuotteisiin. Pörssiyhtiön toissa vuoden liikevaihto oli runsaat 1,1 miljardia markkaa. Omat tehtaat sillä on Nokialla ja Lieksassa. Yhtiö työllistää vajaat 1300 työntekijää.

Janita kaipaa lisää työvoimaa

Janita valmistaa naisten saapikkaita ja kenkiä Seinäjoella ja Mäntyharjulla. Jo neljännessä polvessa toimiva yritys selvisi aikanaan Neuvostoliiton kaupan romahduksesta, koska sille oli hyvä maine kotimaassa ja toimivat suhteet Pohjoismaihin. Tätä nykyä yli puolet viennistä menee jälleen itäiseen naapuriin. Venäjän vientiykkönen on kelsisaapikas.

Yhtiön palveluksessa on noin 350 työntekijää. Toimitusjohtaja Jari Salmen mukaan lisää väkeä kaivattaisiin, mutta valmiita ammattilaisia ei ole. Yhtiö onkin kouluttanut suurimman osan työvoimastaan itse. Yhtiön liikevaihto on runsaat 118 miljoonaa markkaa.

Ohjelmistotalo erikoistui virustorjuntaan

Ohjelmistotalo Data Fellows perustettiin vain kymmenen vuotta sitten. Tätä nykyä espoolaisyritys on ainoita yrityksiä maailmassa, joka hallitsee laajasti tietojärjestelmien suojaamisen. Sen tärkeimpiä tuotteita ovat ohjelmistot, joilla torjutaan ja poistetaan viruksia. Yhtiö on saanut myös kansainvälistä tunnustusta osaamisestaan.

Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli noin 75 miljoonaa markkaa. Yhtiön ja sen tytäryhtiöiden palveluksessa on alle sata työntekijää, mutta yhtiön liiketoiminta antaa töitä noin 300:lle yhteistyökumppaneiden työntekijälle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.