Mainos

Darfurin rauhanneuvottelut päättymässä Nigeriassa

Neuvotteluissa pyritään sopuun vallanjaosta sekä taistelijoiden aseistariisunnasta. Levottumuudet Darfurissa alkoivat helmikuussa 2003, kun kaksi sissiliikettä nousi kapinaan Sudanin hallintoa vastaan. YK:n edustajat arvelevat että yli 300000 ihmistä on kuollut ja kaksi miljoonaa joutunut pakolaisleireille nälän ja väkivaltaisuuksien takia.

Afrikan unionin virkamiehet valmistautuivat tänään aloittamaan Länsi-Sudanissa sijaitsevan Darfurin rauhanneuvottelujen viimeistä kierrosta Nigerian pääkaupungissa Abudjassa. Julmuuksien ja nälänhädän kalvaman Darfurin maakunnan kohtaloa ryhdytään ratkomaan noin kello 20 Suomen aikaa.

Rauhan hieronta koki eilen takaiskun, kun toisen Abudjaan tulleen kapinallisryhmän edustaja ilmoitti, ettei ryhmä osallistu neuvotteluihin. Aiemmat Afrikan unionin tukemat rauhanneuvottelut eivät ole olleet menestyksekkäitä, kun kriisin osapuolet ovat syyttäneet toisiaan aselevon rikkomisesta.

Afrikan unionin edustajat sanoivat olevansa varmoja, että osanottajat palaavat neuvottelupöytään ja rauhansopimus syntyy. Neuvotteluissa pyritään sopuun vallanjaosta sekä taistelijoiden aseistariisunnasta.

Sudanin vapautusliike -kapinallisryhmän (SLM) edustajia ei kuitenkaan näkynyt osanottajien hotellissa. Egyptin pääkaupungissa Kairossa julkaisemassaan lausunnossa SLM sanoi, ettei neuvottele rauhasta ennen omaa kokoustaan, jonka se aikoo pitää 25.-27. syyskuuta.

Levottomuudet alkoivat Darfurissa helmikuussa 2003, kun kaksi sissiliikettä nousi kapinaan Sudanin hallintoa vastaan. Kapinalliset sanovat edustavansa Darfurin mustaa enemmistöä, jota arabijohtoinen hallinto heidän mielestään sortaa.

YK:n edustajat arvelevat, että yli 300000 ihmistä on kuollut ja kaksi miljoonaa joutunut pakolaisleireille nälän ja väkivaltaisuuksien takia. Kapinalliset ovat vaatineet Darfurille nykyistä vahvempaa itsehallintoa sekä suurempaa siivua maan öljytuloista. YK syyttää Sudanin hallintoa tuhansia siviilejä surmanneiden arabitaistelijoiden aseistamisesta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.