Darfurin rauhanneuvottelut jäivät torsoksi

Darfurin rauhanneuvottelut ovat jääneet torsoiksi, kun joukko tärkeitä Darfurin kapinallisjohtajia oli kieltäytynyt osallistumasta Libyan isännöimien rauhanneuvottelujen avauskierrokseen Sirtessä Libyassa.

- Neuvottelut ovat puoliliekillä kunnes saadaan suuret ryhmät mukaan. En usko, että joukolla, joka nyt on tullut tänne, saadaan suuria läpimurtoja aikaan, kertoi kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) STT:lle puhelimitse ennen neuvottelujen virallisia avajaisia Sirtestä.

Avajaisista oli poissa muun muassa Sudanin vapautusarmeijan tai -liikkeen (SLA/M) ja Oikeudenmukaisuus ja Tasa-arvoisuus-liikkeen (JEM) johtomiehiä.

Rauhanneuvotteluilla on merkitystä myös Darfurin tulevan rauhanturvaoperaation onnistumiselle. YK:n ja Afrikan unioni (AU) ovat kokoamassa noin 26000 rauhaturvaajan ja poliisin joukkoa lähetettäväksi Darfuriin ensi vuoden alusta.

Jos taistelut kapinallisten ja Sudanin hallituksen joukkojen välillä jatkuvat, operaatio käy tavanomaista vaarallisemmaksi. Sudanin hallitus aikoo kyllä julistaa ulkoministeri Al-Sammani al-Wasila al-Sammanin mukaan Darfuriin yksipuolisen tulitauon, mutta kapinallisten aikeista ei ole tietoa.

- Rauhanturvaajien oman turvallisuuden kannalta on hirveän tärkeää, että tulitauosta on sovittu.

- Rauhanturvaajien henki ja terveys on vaarassa, jos tulitaukoa ei ole, Haavisto tähdensi.

Haavisto osallistui rauhanneuvottelujen avajaisiin YK:n ja AU:n kutsusta. Hän korosti, ettei hän osallistu itse rauhanneuvotteluihin virallisena välittäjänä.

- Olen pitänyt yhteyttä (Darfurin) eri taisteleviin ryhmiin. Tämä on ollut minun roolini täällä, Haavisto kertoi. Darfurin kapinallisjohtajiin hän on tutustunut työskennellessään viimeksi YK:n neuvonantajana ja sitä ennen EU:n Darfurin-erityisedustajana.

Välittäjien ensimmäinen haaste on maanitella kapinallisjohtajia

Darfurin neljä vuotta kestäneessä selkkauksessa on tapettu tai kuollut 200000 ihmistä ja kaksi miljoonaa ihmistä joutunut pakenemaan taisteluja.

Viimevuotinen Nigeriassa neuvoteltu rauhansopimus jäi sekin torsoksi, kun kolmesta kapinallisten neuvotteluryhmästä vain yksi hyväksyi sen, ja väkivalta jatkui. Sudanin hallitus on puolestaan harannut YK:n rauhanturvaajien lähettämistä vastaan.

Darfurissa tilanne on muuttunut yhä sekasortoisemmaksi, kun kapinallisliikkeet ovat pirstoutuneet yhä useammaksi, myös keskenään taistelevaksi ryhmittymäksi. Kullakin ryhmällä on omia ehtoja neuvotteluihin osallistumiseen - nurinaa on kuulunut neuvottelupaikasta, asialistasta ja neuvottelukumppaneista.

- He ovat kokeneet, että heidän ääntään ei ole riittävästi kuultu. He eivät luota, että neuvottelut kannattaa aloittaa vielä nyt. On suuri haaste välittäjille saada nämä eri ryhmät tähän yhteistyöhön mukaan, Haavisto arvioi.

Vaikeuksista huolimatta Haavisto oli kuitenkin optimistinen.

- Heillä ei ole fundamentaalista vastustusta rauhanneuvotteluille.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat