Mainos

Darfurin kapinallisille lisäaikaa päästä rauhansopimukseen

Darfurin kapinalliset ovat tyrmänneet Afrikan Unionin tekemän rauhanehdotuksen.

Afrikan unioni on antanut Darfurin konfliktin osapuolille kaksi vuorokautta lisää aikaa hyväksyä rauhansuunnitelma. Alun perin määräaika umpeutui kuun vaihteessa.

Yhdysvallat oli vaatinut lisäaikaa, jotta keskeiset turvallisuuskysymykset saataisiin ratkaistua. Niitä ovat amerikkalaisten mielestä Janjaweed-joukkojen riisuminen aseista ja kapinallisjoukkojen sulauttaminen Sudanin turvallisuusjoukkoihin.

Sudanin hallitus on jo hyväksynyt suunnitelman, mutta kaksi kapinallisryhmää on torjunut ehdotuksen. Rauhansuunnitelman olisi tarkoitus päättää konflikti, joka on vaatinut jopa 300000 kuolonuhria. Lisäksi 2,4 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kotoaan.

Yhdysvalloissa kansanliike Darfurin kriisin ratkaisemiseksi

Sudanin Darfurin alueen kriisi on synnyttänyt Yhdysvalloissa kansanliikkeen. Tuhannet ihmiset osallistuivat sunnuntaina Washingtonissa mielenosoitusmarssille, jolla vaadittiin maailman maiden hallituksia puuttumaan Darfurin ahdinkoon.

Marssia johti nimekäs joukko uskonnollisia johtajia, viihdyttäjiä ja poliitikkoja.

- Darfur ansaitsee elää. Me olemme heidän ainoa toivonsa, juutalaisvainoista selvinnyt Nobel-palkittu Elie Wiesel lausui Washingtonissa yli kymmenelletuhannelle kuulijalle.

Yhdysvaltain hallitus on kutsunut Darfurissa elävien yhteisöjen vainoa kansanmurhaksi, mutta moni muu maa on käyttänyt kriisistä vain lievempiä nimityksiä. Darfurilaisia uhkaavat hallituksen tukemat janjaweed-joukot, jotka havittelevat entistä laajempia maita.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.