Darfurin kapinalliset neuvottelevat Tansaniassa

Neuvottelujen ilmapiiri huononi eilen Afrikan unioni kerrottua parinkymmenen kapinallisen uhkailleen AU:n Darfurissa olevia työntekijöitä.

Darfurin alueen kapinallisryhmien johtajia on saapunut Tansanian Arushaan. Arushassa pyritään Afrikan unionin ja YK:n välityksellä hieromaan sopua eripuraisten kapinallisryhmien kesken.

AU:n Darfur-erityisedustaja Salim Ahmed Salim sanoi kaikkien ryhmittymien haluavan neuvotteluja. Ongelmana ovat ennakkoehdot, joita eräät ryhmittymät ovat asettaneet.

- Jos kaikki ryhtyvät asettamaan ennakkoehtoja, ei neuvotteluista tule mitään.

Arushassa on määrä sopia yhteisrintamasta, joka mahdollistaisi neuvottelujen aloittamisen Sudanin hallituksen ja kapinallisten välillä.

Neuvottelut yli neljä vuotta jatkuneesta Darfurin kriisistä saivat uutta vauhtia, kun YK:n turvallisuusneuvosto tiistaina päätti 26 000 rauhanturvaajan ja poliisin lähettämisestä Sudanin länsiosassa sijaitsevaan Darfuriin. Alueella on entuudestaan 7000 AU:n rauhanturvaajaa.

Kun kapina Sudanin keskushallitusta vastaan alkoi neljä ja puoli vuotta sitten, oli Sudanin armeijalla vastassaan vain yksi sissiliike: SLA.

Nyttemmin kapinallisryhmiä on jo kymmenkunta ja uusia liittoutumia syntyy ja entisiä häviää tiuhaan tahtiin.

YK:n Darfur-lähettiläs, ruotsalainen Jan Eliasson, tähdensi Arushassa nyt tarvittavan kiireellisiä toimia.

- Pelkään tilanteen pakolaisleireissä muuttuvan erittäin vaaralliseksi, jos poliittisella rintamalla ei edistytä nopeasti, Eliasson sanoi.

Neuvottelujen ilmapiiri huononi entisestään eilen, kun Afrikan unioni sanoi parinkymmenen kapinallisen uhkailleen AU:n Darfurissa olevia työntekijöitä. Uhkailuja olivat esittäneet kapinalliset, jotka kuuluvat uutistoimisto AFP:n mukaan Minni Arcua Minnawin johtamaan SLA-ryhmittymään. Minnawin ryhmittymä on jo allekirjoittanut rauhansopimuksen Sudanin hallituksen kanssa.

Darfurin kriisi alkoi vuoden 2003 alkupuolella, kun kapinalliset, jotka ovat enimmäkseen ei-arabeja, aloittivat taistelun Sudanin hallitusta vastaan. Hallitus vastasi aseistamalla arabeista koostuvia puolisotilaallisia janjaweed-joukkoja.

Riippumattomat asiantuntijat arvioivat, että 200 000 ihmistä on kuollut ja 2,5 miljoonaa joutunut lähtemään kodeistaan kriisin vuoksi. Sudanin hallituksen mukaan kuolleita on 9000.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat