Mainos

Darfur otti askeleen kohti rauhaa

Sudanin hallitus ja vapautusarmeija SLA kertoivat tänään hyväksyvänsä rauhansopimusesityksen tietyin varauksin

Rauha on Darfurissa askeleen aiempaa lähempänä. Sudanin hallitus ja sitä vastustava suurin sissiliike SLA hyväksyivät neuvotteluissa esillä olleen rauhansopimusesityksen. Sopimusta vastaan haraavat kuitenkin edelleen pienempi sissiliike ja SLA:n sirpaleryhmittymä.

Hallitus ja Sudanin vapautusarmeija SLA kertoivat tänään hyväksyvänsä sopimuksen tietyin varauksin. SLA:n edustajan mukaan varaukset koskevat erityisesti parlamenttipaikkojen tasaisempaa jakoa.

Darfurin toinen kapinallisryhmä sen sijaan on ilmoittanut, ettei se hyväksy Afrikan unionin (AU) laatimaa sopimusluonnosta. Oikeus- ja tasa-arvoliike (JEM) vaatii, että Darfurin alueen kolme maakuntaa olisi yhdistettävä yhdeksi ainoaksi autonomiseksi alueeksi.

- Olen kuullut sopimusesityksestä, mutta me emme ole siinä mukana. Se ei ole muuttanut kantaamme, sanoo JEM:n edustaja.

Vastahankaan on heittäytynyt myös SLA:n sirpaleryhmä, jota johtaa Abdel Wahed Mohammed al-Nur. AU:n rauhanneuvottelijat ovat kertoneet kuitenkin aikovansa pyytää Nuria takaisin neuvottelupöytään ja painostaa häntä hyväksymään sopimuksen.

SLA:n pääryhmää johtavalla Minni Arcua Minnawilla on tarkkailijoiden mukaan taistelijoiden keskuudessa suurempi tuki kuin Nurilla, ja JEM:in joukkoja pidetään lukumäärältään vähäpätöisinä. Epäselvää kuitenkin on, kuinka pitävä sopimus on, jos sen allekirjoittaa vain yksi sissiliike.

Darfuriin on jo pitkään väännetty rauhansopimusta. Viime yönä päättynyt takaraja oli jo kolmas viime sunnuntain jälkeen asetettu.

Darfurissa syttyi sisällissota vuonna 2003, kun kaksi sissiliikettä ryhtyi taistelemaan Sudanin hallituksen joukkoja vastaan saadakseen alueelleen itsemääräämisoikeuden. Hallitus on myös tukenut niin sanottuja janjaweed-taistelijoita näiden iskiessä sissien kohteisiin. Taisteluissa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä, ja yli kaksi miljoonaa on joutunut pakenemaan kodeistaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.