Damaskoksen viimeinen amerikkalainen ei suostu pakenemaan sotaa

Syyrian viimeinen amerikkalainen 0:46

Thomas Webber on lähetystötietojen mukaan viimeinen amerikkalainen, joka tällä hetkellä asuu Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa. Vuoden 2012 jälkeen häntä on varoitettu useaan otteeseen tilanteen vaarallisuudesta ja yritetty saada pakenemaan maasta.

Webber on kieltäytynyt lähtemästä kaupungista, joka on ollut hänen kotinsa yli 40 vuoden ajan. Muut amerikkalaiset lähtivät aikapäiviä sitten pelätessään pommituksia ja kidnappauksia.

Syyrialainen vaimo

Webber saapui Syyriaan ensimmäistä kertaa jo vuonna 1975 ja hän jatkaa edelleen työtään englannin opettajana.

Syntyjään Webber on New Yorkin osavaltiosta, Orchard Parkista, joka on Buffalon esikaupunkialuetta. Hänen isänsä oli saksalainen rautatieläinen ja äiti puolalainen sairaanhoitaja.

Asuessaan 70-luvulla Kaliforniassa Webberille tarjottiin työtä amerikkalaisessa yksityiskoulussa Damaskoksessa. Oltuaan Syyriassa jonkin aikaa, hän kääntyi muslimiksi ja nai paikallisen naisen.

Webber oli tovin opettajana myös Iranissa, mutta palasi pian takaisin Syyriaan ja asettui sinne lopullisesti.

Sota vaatii sopeutumista

Syyrian sodan alettua ja ulkomaalaisten paetessa Webber ja hänen vaimonsa päättivät jäädä kotiin. Se on vaatinut joitakin turvatoimia, kuten sen, että pariskunta liikkuu usein yhdessä.

Arkirutiineihin kuuluu myös ympäristön tarkkailu pommi-iskujen varalta.

– Auto täytyy tarkastaa useamman kerran ennen lähtöä räjähteiden varalta. Samoin tulee tarkkailtua muita ympärillä olevia autoja, kun ollaan liikenteessä.

Webberin mukaan kaoottinen tilanne Damaskoksessa parani Yhdysvaltain ja Venäjän neuvoteltua tulitauosta.

Lue myös:

    Uusimmat