Mainos

Dali-epäillyn kehystämöstä löytyi lisää väärennöksiä

Salvador Dalin 100-vuotisjuhlanäyttelyn järjestäjän Helsingissä sijaitsevasta kehystämöstä on löydetty lisää taideväärennöksiä.

Helsingin poliisi on löytänyt lisää väärennetyiksi epäiltyjä taideteoksia Salvador Dalin 100-vuotisjuhlanäyttelyn järjestäjän kehystämöstä. Rikospoliisi tutki kehystämönä toimineen varaston tällä viikolla.

Rikoskomisario Seppo Paldaniuksen mukaan kuulusteluissa on ilmennyt, että varastossa on kehystetty väärennettyjä tauluja. Tiloista on myös löytynyt kehystykseen käytettäviä tarvikkeita.

Kehystämö sijaitsee Helsingissä ja se on vuokrattu Dali-näyttelyn järjestäneen Erkki Minkkisen yhtiön nimiin. Minkkinen on vangittuna epäiltynä taideväärennyksistä ja petosrikoksista.

Varastosta löytynyt taidemäärä on Paldaniuksen mukaan varsin pieni. Kaikkiaan poliisilla on kuitenkin hallussaan yli viisisataa Dali-tutkintaan liittyvää taide-esinettä, joista pitkälti yli sadan kohdalla on vahvoja viitteitä siitä, että teos on väärennetty.

Poliisi epäilee, että esimerkiksi Helsingin Wanhassa Satamassa pidetyn Dali-juhlanäyttelyn teosten joukossa on kymmeniä väärennöksiä lähinnä Dalin litografioista. Dalin lisäksi näytteillä on ollut muiden kuuluisien taiteilijoiden, esimerkiksi Henri Matissen, töitä.

Poliisi lähettää Dalin teosten tarkat valokuvat taiteilijan kotimaahan Espanjaan, missä toimiva Dali-säätiö varmistaa niiden aitouden tai epäaitouden. Jos valokuva ei riitä tunnistukseen, Espanjaan lähetetään koko teos.

Useita henkilöitä etsitään ulkomailta

Tutkinnan laajentuessa esille on tullut uusia nimiä, joiden arvellaan liittyvän tapaukseen. Poliisi etsii paraikaa useita henkilöitä, joita kaivataan kuultavaksi esitutkinnassa. Paldaniuksen mukaan etsityt ovat suomalaisia, mutta heidän uskotaan olevan ulkomailla. Toistaiseksi Minkkinen on ainoa vangittu. Hänen lisäkseen kaksi Dali-näyttelystä vastanneen yhtiön edustajaa on ollut pidätettynä, mutta heidät laskettiin vapaaksi.

Ulosottorekisterin mukaan Minkkisellä on mittavat velat. Perintätoimiston karhuama 480 900 euron saatava meni ulosottoon Helsingissä vain viikkoa ennen kuin poliisi sulki Wanhan Sataman näyttelyn kesäkuussa. Paldanius ei kommentoi, liittyvätkö ulosottosaatavat rikostutkintaan.

- Poliisi toimii rutiiniluonteisesti yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa-myös ulosoton, hän tyytyy toteamaan. (MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.