Dalen epäilee: Lähteenmäki ei uskaltanut juoda virolaista vettä

Maastohiihdon päävalmentaja Magnar Dalen suhtautui rauhallisesti tämän kauden hiihtokomeetalle Krista Lähteenmäelle määrättyyn viiden päivän starttikieltoon. Dalen vakuuttaa, että tapaus ei liity millään tavalla dopingin käyttöön.

- Kristalla on luontaisesti korkeat hemoglobiiniarvot. Ne kulkevat hänen suvussaan. Hänellä oli ongelmia arvojen kanssa jo nuorten MM-kisoissa 2009. Nyt hänen arvonsa oli 161 tai 162, eli raja (160) ylittyi pienimmällä mahdollisella tavalla, Dalen kuvaili.

Kun hemoglobiiniarvo liikkuu äärirajoilla, Lähteenmäen on kiinnitettävä erityisen tarkasti huomiota nestetasapainoonsa. Päävalmentaja haki selitystä rajan ylitykseen rankasta kilpailumatkasta ja hotellin vesijohtovedestä.

- Koko ajan on pidettävä huolta siitä, että juodaan riittävästi vettä ja muita nesteitä. Matkoilla tulee joskus viivästyksiä, ja esimerkiksi täällä Virossa emme asu aivan parhaassa mahdollisessa hotellissa, joten hiihtäjät ehkä vähän pelkäsivät juoda vettä. Saimme kuitenkin jo eilen illalla kuulla, että tänään otettaisiin luultavasti veriprofiilit, joten hiihtäjien olisi ehdottomasti pitänyt muistaa juoda tarpeeksi. Krista teki virheen, Dalen myönsi.

Maastohiihtomaajoukkue ei mittaa itse urheilijoiden veriarvoja kilpailujen alla kiusallisten tapausten välttämiseksi.

- Valitettavasti resurssimme eivät riitä oman lääkärin ottamiseen mukaan tavallisiin maailmancup-kilpailuihin. Toivoisimme toki lisää rahaa, jotta meillä olisi varaa tällaisiin testeihin, Dalen sanoi.

Norjalaisvalmentaja ei halunnut ottaa kantaa siihen, onko nykyinen raja-arvo (160) kohtuuttoman matala.

- Tämä on lääketieteellinen kysymys, johon lääkäreiden on vastattava. Siitä on keskusteltu, että onko naisten raja-arvo suhteessa matalampi kuin miehillä, mutta en ole oikea henkilö vastaamaan tähän kysymykseen, Dalen totesi.

Lue myös:

    Uusimmat