Mainos

Dalai Lamalta varovainen kiitos Kiinan ilmapiirille

Tiibetin hengellinen johtaja Dalai Lama puhui tänään Finlandia-talon ääriään myöten täydelle salille Helsingissä. Hän napautti Kiinaa, jonka Tiibetiin rakentaman rautatien ympäristövaikutukset huolestuttavat tiibetiläisiä.

Tiibetiläisten johtaja Dalai Lama on vieraillut Suomessa. Väkivallattoman vastarinnan keulakuva puhui täydelle salille Finlandia-talossa Helsingissä.

Dalai Lama sanoi, että Kiinan nykyjohto on alkanut painottaa aiempaa enemmän tasapainon ja harmonian merkitystä maan eri osien välillä.

- Presidentti Hu Jin Tao korostaa nyt harmoniaa. Minusta se on oikean suuntaista politiikkaa huolimatta monista takaiskuista. Tasapaino Kiinan tasavallan eri kansojen välillä on oleellista. Jos todellisuuskuva vielä kirkastuu, mielestäni Kiinan hallitus on tarttumassa ongelmiin aiempaa realistisemmin, Dalai Lama kertoi.

Tiibetiläiset ovat vastustaneet voimakkaasti Kiinan Tiibetiin äskettäin rakentamaa rautatietä, sillä sen pelätään vain lisäävän maahanmuuttoa Kiinasta ja tuhoavan tiibetiläisen kulttuurin. Asia nousi esille myös Helsingissä.

- Tarkoituksellista tai ei, meneillään on jonkinlainen kulttuurinen kansanmurha, totesi maanpakolaisjohtaja viitaten rautatien vaikutukseen ihmisissä.

Aktivistit pelkäävät rautatien aiheuttavan myös ympäristöhaittoja vuoristossa ja luonnoltaan herkillä ylänköalueilla.

- Kuten tiedätte, teidän entinen suuri naapurinne Neuvostoliitto ei välittänyt luonnosta. Samalla lailla kiinalaisilla ei ole mitään käsitystä ekologian tärkeydestä, napautti Dalai Lama.

- Kansainvälisen yhteisön on opetettava kiinalaisille sisarilleen ja veljilleen ympäristökysymysten merkitys.

Dalai Lama vieraili Helsingissä neljän suomalaisen järjestön kutsumana ja hänen puhetilaisuutensa Finlandia-talossa myytiin loppuun välittömästi, Finlandia-talon parvi jopa kahteen kertaan lipunmyynnissä tapahtuneen sekaannuksen vuoksi.

Dalai Laman piti vierailla Suomessa jo kesällä, mutta tuolloin vierailu kariutui terveyssyistä. Lääkärit määräsivät ympäri maailmaa matkustelevan hengellisen johtajan tuolloin lepoon ylirasituksen takia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.