Mainos

Dalai Lamalle toimisto Taiwaniin

Tiibetin hengellinen johtaja Dalai Lama ja hänen pakolaishallituksensa ovat saaneet luvan perustaa toimisto Taiwanin pääkaupunkiin Taipeihin. Toimiston avaaminen on virstanpylväs Taiwanin ja Tiibetin suhteissa, mutta saattaa ennestään haitata Taiwanin ja Kiinan ennestään viileitä suhteista, kirjoitti taiwanilainen United Daily News -lehti tänään.

Toimisto helpottaa han-kiinalaisten ja Tiibetin välistä kulttuurivaihtoa ja buddhalaisuuden levittämistä Taiwaniin, sanoi Taiwanin Mongolian ja Tiibetin asiain hallitustason komission puheenjohtaja Kao Koong-lian. Han-kiinalaiset ovat sekä Kiinan että Taiwanin suurin etninen ryhmä.

Tiibetiläisillä buddhalaislahkoilla on noin puoli miljoonaa kannattajaa Taiwanissa. Dalai Lama saavutti valtavaa suosiota vieraillessaan maaliskuussa Taiwanissa.

Kansallismieliset kiinalaiset perustivat oman valtion Taiwaniin (Formosaan) paettuaan Mao Tsetungin johtamia kommunisteja vuonna 1949. Kiina pitää edelleen Taiwania luopiomaakuntanaan.

Kiinan vasallivaltioksi 1700-luvulla joutunut Tiibet julistautui riippumattomaksi vuonna 1912 ja nautti autonomiaa, kunnes Kiina vuonna 1951 otti hoitoonsa maan ulkopolitiikan ja puolustuksen.

Dalai Lama on elänyt maanpaossa Pohjois-Intiassa siitä saakka kun Kiina kukisti tiibetiläisten kapinan vuonna 1959.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.