Dalai-lama vetosi maailman johtajiin

Tiibetin pakolaisjohtaja dalai-lama on vedonnut maailman johtajiin ja pyytänyt näitä auttamaan Tiibetin kiistan ratkaisemisessa neuvotteluteitse Kiinan kanssa. Dalai-lama kehotti samalla maailman johtajia taivuttelemaan Kiinaa osoittamaa pidättyvyyttä Tiibetin levottomuuksien tukahduttamisessa.

Dalai-lama toisti kirjallisessa lausunnossaan myös aiemman syytöksensä, jonka mukaan Kiina on käynnistänyt Tiibetissä "kulttuurisen kansanmurhan".

- Tiibetin omintakeinen kulttuuriperintö, sen kieli, tavat ja perinteet ovat häviämässä.

Kiina on syyttänyt dalai-lamaa Tiibetin mellakoiden lietsomisesta tavoitteena Pekingin elokuussa pidettävien olympiakisojen estäminen. Tiibetin kommunistisen puolueen sihteeri Zhang Qingli sanoi , että dalai-lama on "sakaali buddhalaismunkin vaatteissa, ihmiskasvoinen paha henki, jolla on pedon sydän".

Dalai-lama on useaan otteeseen torjunut syytökset ja sanonut, että hänen tavoitteenaan on Tiibetin autonomian laajentaminen eikä sen itsenäistyminen Kiinan alaisuudesta.

Nyt dalai-lama ehdottaa, että jokin arviovaltainen elin, johon kuuluisi Kiinan edustajia, tutkisi Kiinan häntä vastaan esittämät syytökset.

- Uskon Tiibetin mielenosoitusten ja vastalauseiden olleen spontaani seuraus vuosikausien sorron aikana syntyneestä katkeruudesta, dalai-lama sanoi.

Myös paavi vetosi

Paavi Benedictus XIV vetosi Tiibetin väkivallan lopettamiseksi. Paavi kehotti kaikkia osapuolia suvaitsevaisuuteen ja vuoropuheluun, koska väkivalta ei hänen mukaansa ratkaise ongelmia. Kyseessä olivat paavin ensimmäiset kommentit Tiibetin tilanteesta.

Britannian pääministeri Gordon Brown puolestaan sanoi olevansa valmis tapaamaan dalai-laman tämän Britannian-vierailun yhteydessä. Vierailua on kaavailtu toukokuulle.

Kiinan hallitus on tavannut esittää vastalauseita maailman poliittisten johtajien tavatessa dalai-laman.

Eri puolilla Tiibetiä on aktivistiryhmien mukaan pidätetty satoja ihmisiä Kiinan viranomaisten tekemissä ratsioissa. Eri järjestöjen arvioiden mukaan pidätettyjä saattaa olla jopa tuhansia.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kertoi saaneensa vahvistamattomia tietoja sadoista pidätyksistä ja varoitti, että kiinniotetuilla on suuri vaara joutua kidutetuiksi.

Kiinan virallisten tiedotusvälineiden mukaan 160 Tiibetin mellakoijaa on tähän mennessä antautunut viranomaisille. Kiina antoi mellakoihin osallistuneille maanantai-iltaan asti aikaa antautua, jos he haluavat välttyä kovilta rangaistuksilta.

Tiibetin levottomuuksista huolimatta Kiina sanoo pitävänsä kiinni olympiakisojen soihdun kaavaillusta matkareitistä. Soihtu on määrä viedä Mount Everestin huipulle toukokuussa ja Tiibetin pääkaupunkiin Lhasaan kesäkuussa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat