Dalai-lama väläytti jälleen eroa

Tiibetiläisten hengellinen johtaja dalai-lama on jälleen sanonut eroavansa, jos väkivalta Tiibetissä leviää hallitsemattomaksi.

- Jos enemmistö ihmistä turvautuu väkivaltaan, silloin minä eroan, dalai-lama sanoi Yhdysvaltain-matkallaan Seattlessa sunnuntaina.

Dalai-laman tehtävä hengellisenä johtajana on ymmärretty elinikäiseksi. Eropuheiden onkin tulkittu tarkoittavan dalai-laman roolia pakolaishallituksessa, joka pitää majaansa Intiassa.

Rauhanomaisen vuoropuhelun kannattajana tunnettu dalai-lama irtisanoutui jälleen kerran separatismista, mistä Kiina syyttää häntä.

- Koko maailma tietää, ettei dalai-lama havittele itsenäisyyttä, dalai-lama sanoi. Hän toivoo Kiinalta pidätettyjen tiibetiläisten vapauttamista, haavoittuneiden hoitamista ja ulkomaisten tarkkailijoiden päästämistä eristettyyn Tiibetiin.

Dalai-lama sanoi myös jälleen kerran, ettei hän kannata Pekingin olympialaisten boikottia. Hän ei halunnut nytkään neuvoa, pitäisikö valtionjohtajien boikotoida kisa-avajaisia.

-Minä tuskin saan kutsua.

Tiibetin pakolaishallinto laskee yli 150 tiibetiläisen saaneen surmansa Kiinan tukahdutettua väkivalloin munkkien johtamat mielenosoitukset Tiibetissä maaliskuussa. Kiinan mukaan "tiibetiläismellakoitsijat" surmasivat 20 ihmistä.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat