Mainos

Dalai lama: Väkivallaton vastarinta jatkuu

Tiibetin hengellinen johtaja uskoo edelleen väkivallattomaan toimintaan. Hänen mukaansa toivoa Tiibetin ongelmien ratkaisemiseksi on olemassa.

Tiibetin hengellinen johtaja dalai lama painotti tänään Helsingissä, ettei hänen suhtautumisensa väkivallattomaan vastarintaan ole muuttunut. Dalai lama sanoi, että hän ei hyväksy kuolemaan johtavia syömälakkoja Tiibetin asian edistämiseksi. Hän pahoitteli myös äskettäin tapahtunutta ranskalaisen miehen polttoitsemurhaa Tiibetin asian puolesta.

Toivon merkkejä

Tiibetin johtaja kertoi pitävänsä yhteyttä Pekingiin yksityisten kanavien kautta ja ilmoitti olevansa vakuuttunut siitä, että Tiibetin kysymys saadaan lopulta ratkaistuksi vuoropuhelulla. -Jos Tiibetin tilannetta tarkastellaan suppeasti, saattaa olla aihetta turhautumiselle. Jos kuitenkin katsotaan asiaa laajemmin, olemassa on toivon merkkejä, hän tähdensi.

Dalai laman mukaan Kiinan nykyinen politiikka Tiibetissä on erittäin "vahingollista". Tällaista politiikkaa ajavat etenkin Tiibetin paikallishallinnon viranomaiset.

-Kiina kuitenkin muuttuu. Ilmaisunvapaus lisääntyy, eikä Tiibetin-tilannetta voida enää niin helposti piilotella. On myös Kiinan hallituksen edun mukaista, että koko maahan saadaan luoduksi aito ja vakaa yhtenäisyys, dalai lama totesi.

Dalai lamalla ei ole ollut virallisia neuvotteluyhteyksiä Kiinan hallitukseen vuoden 1993 jälkeen. Hän korostaa, ettei ole ajamassa Tiibetin itsenäisyyttä, vaan ainoastaan rehellistä itsehallintoa. Dalai laman mukaan Kiinan keskushallitus hoitaisi Tiibetin ulkopolitiikan ja puolustuksen. Muut asiat, kuten koululaitos ja kulttuuri, jäisivät tiibetiläisten hoidettaviksi. Dalai lama vahvisti myös olevansa valmis luopumaan politiikasta, jos Tiibet saa kunnollisen itsehallinnon.

Clinton ottaa esille Tiibetin kysymyksen

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton matkustaa Kiinaan ensi viikolla, ja dalai lama uskoo, että hän ottaa esille Tiibetin-kysymyksen. -Monet hallitukset haluavat nyt auttaa, että pääsisimme kunnolliseen vuoropuheluun Kiinan hallituksen kanssa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.