Mainos

Dalai-lama: Eroan jos väkivalta ei lopu

Tiibetin pakolaisjohtaja dalai-lama hätkähdytti päivällä maailmaa uhkaamalla erota, ellei alueen levottomuuksia saada laantumaan. Hän kehotti tukijoitaan pidättymään yhteenotoista ja toivoi suhteiden korjaamista Kiinan keskushallintoon.

-Meidän ei pidä edistää Kiinan-vastaisuutta. Meidän on elettävä yhdessä, rinta rinnan, dalai-lama julisti Pohjois-Intiassa, jossa hän on ollut maanpaossa vuodesta 1959.

Dalai-lama huomautti, ettei hänellä ole muuta vaihtoehtoa kuin väistyä, ellei Tiibetiä saada rauhoittumaan. Hengellisen johtajan on edustettava buddhalaisuuden väkivallattomuuden ihannetta.

Dalai-lama kiisti myös lietsoneensa vastarintaa, kuten Kiinan hallitus on epäillyt. Hän sanoi pitävänsä väkivaltaan turvautumista "melkein kuin itsemurhana".

Ei olympiaboikottia

Dalai-lama ei yhtynyt myöskään joidenkin tiibetiläisten vaatimuksiin olympialaisten boikotoinnista.

-Olympialaisia ei pidetä Tiibetin pääkaupungissa Lhasassa vaan Pekingissä. Olisi epäloogista syyttää miljoonia kiinalaisia.

Pakolaishallitus korosti lisäksi sitä, etteivät tapahtumat olleet järjestettyjä.

-Sana levisi nopeasti. Tämä oli hyvin spontaania, vakuutti dalai-laman edustaja Tenzin Taklha.

Kiinan hallitus kieltäytyi uskomasta dalai-lamaa. Ulkoministeriö ehdotti jopa hänen haastamistaan oikeuden eteen.

Kiinan pääministeri Wen Jiabao ilmoitti Pekingissä, että viranomaisilla on todisteita "dalai-klikin" osallisuudesta munkkien aloittamiin mielenosoituksiin.

- Todisteet ovat osoittaneet dalai-klikin valehdelleen, kun se on väittänyt tavoittelevansa rauhanomaista vuoropuhelua eikä itsenäisyyttä.

Kiinan julistama antautumisaika poliisien vastustajille umpeutui maanantaina. Valtiontelevisio kertoi, että poliisiasemille saapui kaikkiaan sata ihmistä. Heidän katsotaan osallistuneen muun muassa ryöstelyyn.

- Jotkut heistä palauttivat varastamiaan rahoja, väitti Tiibetin hallituksen varapuhemies Baima Chilin.

Poliisi etsintäkuulutti myös useita muita epäiltyjä, joiden määrää ei paljastettu. Rangaistuksella uhataan lisäksi epäiltyjen suojelijoita. Tiibetin itsenäistyminen ei dalai-laman mukaan tule kyseeseen. Dalai-lama on toivonut Tiibetille autonomista asemaa Kiinan yhteydessä.

Dalai-lama on Tiibetin buddhalaisten hengellinen johtaja, jolla on myös poliittista vaikutusvaltaa. Hän lähti maanpakoon Kiinan miehittämästä Tiibetissä 1950-luvun lopussa.

Lue myös:

Lisää Tiibetin kriisistätäältä

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.