"Dalai-lama ei voi jättää hengellisen johtajan tehtävää"

Suomalainen Tiibet-asiantuntija ei usko, että dalai-lama luopuisi tehtävistään Tiibetin hengellisenä johtajana.

Dalai-lama ilmoitti tänään jättäisi roolinsa tiibetiläisen johtajana, jos väkivalta alueella riistäytyy hallinnasta.

Suomalais-tiibetiläisen kulttuuriseuran puheenjohtaja, Helsingin yliopiston Itä-Aasian kielten ja kulttuurien professori Juha Janhunen uskoo, että dalai-laman ilmoitus tarkoittaa poliittisesta vastuusta luopumista.

- On selvää, että hän ei voi erota uskonnollisesta tehtävästään, koska se on hänelle määrätty inkarnaatiossa. Eroa hengellisen johtajan tehtävästä ei ole koskaan tapahtunut minkään inkarnaation osalta. Dalai-lamat eivät voi jäädä edes eläkkeelle kuten vaikkapa paavit.

Janhusen mukaan dalai-lama on viime aikoina esiintynyt yhä useammin Tiibetin puolestapuhujana kuin sen poliittisena johtajana.

- Hän voi sen sijaan erota poliittisista rooleistaan ja tätä poliittista tehtäväänsä hän on ollut jo pitkään siirtämässä muille, lähinnä Tiibetin pakolaishallitukselle. Luulisin hänen haluavan entistä enemmän korostaa sitä, ettei hänellä ole suoranaista vastuuta poliittisista tapahtumista.

Professori: Dalai-lamalla ei osuutta levottomuuksiin

Dalai-lama kiistää myös syytökset, joiden kukaan hän olisi lietsonut väkivaltaisuuksia Kiinan hallitsemassa Tiibetissä.

- Epäilemättä Kiinan hallitus onkin nähnyt asian aivan väärässä valossa, kun se on taas kerran alkanut syyttää dalai-lamaa Tiibetin tapahtumista. Hänellä ei ole selvästi ollut mitään osuutta niihin, vaan hän on päinvastoin etsinyt koko ajan välittävää linjaa.

Kiinan arvostelun lisäksi kritiikki dalai-lamaa kohtaan kasvaa myös nykyistä radikaalimpia toimenpiteitä toivovien tiibetiläisten keskuudessa.

- Hänellähän on tämä keskitien linja, joka on buddhalaisuudessa vanha käsite. Kritiikkiä tulee ennen kaikkea nuoren polven itsenäisyysaktivisteilta, jotka ovat avoimesti puhuneet väkivaltaisen ratkaisun eli suoranaisen itsenäistymisen puolesta.

Tiibetin-tuntijan mielestä dalai-laman valitsema keskitie on tällä hetkellä ainoa oikea ja mielekäs alueen tilanteen hallitsemiseksi. Tuen puute saattaakin olla ainakin osasyynä erouhalle.

- Mitään mahdollisuuksia Tiibetin itsenäistymiseen ei tällä hetkellä ole. Näin ollen dalai-lama on esittänyt ehkä realistisimman mallin sille, kuinka asioiden tulisi ehkä kehittyä. Hän ei kuitenkaan ole saanut ymmärtämystä sen paremmin kaikkein aktiivisimmilta tiibetiläisiltä kuin Kiinan hallitukseltakaan. Ehkä näkee myös jonkinlaista turhautumista hän tässä tilanteessa, kun hän ei voi vaikuttaa asioihin sillä lailla kuin hän haluaisi, Janhunen sanoo.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat