Dalai-lama aloitti kiistellyn vierailunsa Intiassa

Tuhannet buddhalaismunkit ja muut kannattajat ovat olleet vastaanottamassa Tiibetin hengellistä johtajaa dalai-lamaa, kun tämä aloitti vierailunsa kiistellylle alueelle Intiassa. Kiina on protestoinut vierailua ja sanonut sen vahingoittavan maiden suhteita.

Dalai-lama saapui helikopterilla Himalajalla sijaitsevaan syrjäiseen Tawangin luostariin, joka on yksi suurimpia tiibetiläisluostareita.

Tawang sijaitsee Intian hallitsemassa Arunachal Pradeshin osavaltiossa, jonka Kiina katsoo kuuluvan itselleen. Mailla on useita rajakiistoja Himalajalla, ja niistä käytiin vuonna 1962 myös lyhyt sota.

Tawang oli paikka, jonne dalai-lama ensimmäiseksi pakeni lähdettyään Kiinasta epäonnistuneen kapinan jälkeen vuonna 1959.

Paikalliset asukkaat olivat varautuneet vierailuun hartaudella: rakennuksia oli maalattu, teitä pesty ja matkan turvallisuuden puolesta rukoiltu.

- Hän on tullut takaisin siunaamaan meitä kaikkia. Kiina voi tunnustaa hänet tai olla tunnustamatta, mutta sillä ei ole meille väliä. Kiina ei voi poistaa häntä sydämistämme, sanoi Choeden-niminen nuori nainen.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat