Mainos

DaimlerChrysler irtautuu Mitsubishista

Japanin neljänneksi suurin autovalmistaja syöksyi rahoituskriisiin. Edessä on jyrkät leikkaukset.

Saksalais-amerikkalainen autovalmistaja DaimlerChrysler ilmoitti tänään irtautuvansa japanilaisesta Mitsubishi Motorsista. Päätös merkitsee sitä, että DaimlerChrysler luopuu päämäärästään tulla maailmanlaajuiseksi autovalmistajaksi.

Päätös yllätti talousvaikeuksissa painivan Mitsubishin täysin. Mitsubishi-teollisuusryhmän muut yhtiöt vakuuttivat jatkavansa autotehtaiden tukemista, mutta analyytikkojen mukaan DaimlerChryslerin vetäytyminen jättää ainoaksi mahdollisuudeksi jyrkät leikkaukset Mitsubishi Motorsin toiminnassa. Eräiden analyytikkojen mukaan päätös saattaa merkitä jopa loppua Japanin neljänneksi suurimmalle autovalmistajalle.
DaimlerChrysler kertoi myyvänsä 37 prosentin omistusosuutensa Mitsubishin autotehtaista. 37 prosentin omistusosuus antoi käytännössä DaimlerChryslerille määräysvallan Mitsubishi Motorsissa.

Kriisi puhkesi, kun saksalais-amerikkalainen yhtiö kieltäytyi pumppaamasta enää rahaa tappiota tuottavaan Mitsubishiin. Japanilaisyhtiössä valmistauduttiin juuri hyväksymään uusi rahoituspaketti, jonka oli määrä nostaa yhtiö tappiokierteestä.

Pääjohtajan tuoli horjuu

Irtautumispäätös syntyi DaimlerChryslerin hallituksen ja hallintoneuvoston ylimääräisessä kokouksessa Stuttgartissa. DaimlerChryslerin pääjohtaja Jürgen Schrempp puolusti vain kaksi viikkoa sitten maailmanlaajuista strategiaansa yhtiökokouksessa vihaisia osakkeenomistajia vastaan.

Piensijoittajien kapinoinnista huolimatta Schremppillä on ollut tähän saakka yhtiön hallituksen tuki takanaan. Analyytikkojen mukaan nyt näyttää kuitenkin siltä, että myös hallituksessa on kyllästytty rahojen syytämiseen Japaniin ja Yhdysvaltoihin. Päätös voi tarkoittaa sitä, että Jürgen Schremppin asema DaimlerChryslerin pääjohtajana huojuu pahasti.

DaimlerChrysler joutuu kuittaamaan Mitsubishi-seikkailustaan noin miljardin euron tappiot, eräs saksalaisanalyytikko arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.