Mainos

Dagens Nyheter: Läpimurto astman hoidossa

Uudella menetelmällä on astmaatikoille sama merkitys kuin glukoosimittareilla diabeetikoille, kerrotaan Karoliinisesta instituutista.

Uudella ruotsalaismenetelmällä pystytään mittaamaan hengitysteiden tulehdusaste, mikä merkitsee läpimurtoa astman hoidossa, kertoo Dagens Nyheter lehti. Mittauksen avulla pystytään astmaatikkojen tarvitsema lääkitys annostelemaan erittäin tarkasti.

- Mittarilla on astmaatikoille sama merkitys kuin glukoosimittareilla diabeetikoille. Vastaisuudessa potilas voi mitata typpimonoksidiarvonsa itse ja suhteuttaa sen kortisoniannokseen uhkaamassa olevan kohtauksen estämiseksi, kertoi professori Lars Gustafsson Karoliinisesta instituutista.

Professori Gustafsson oli ensimmäinen joka havaitsi, että ihmisen hengitysteissä muodostuu typpimonoksidia. Jatkotutkimuksissa on todettu, että typpimonoksidin määrä riippuu siitä, kuinka tulehtuneita hengitystiet ovat.

Koska hengitystiet ovat kroonisesti tulehtuneet astmassa, on typpimonoksidi niin sanottu markkeri, josta voidaan päätellä, kuinka paha astma sillä hetkellä on.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.