Mainos

D-vitamiini ehkäisee nuoruusiän diabetestä

Tuoreen väitöksen mukaan vanhempien on syytä pitää huoli siitä, että lapset saavat D-vitamiinilisänsä. Se voi nimittäin estää nuoruusiän diabetestä puhkeamasta.

D-vitamiinilisä vähentää merkittävästi lasten riskiä sairastua nuoruustyypin diabetekseen.

Terveydenhuollon maisteri Elina Hyppösen väitöskirjan mukaan sellaisilla lapsilla, jotka eivät ole saaneet lainkaan D-vitamiinilisää imeväisiässä, on yli kahdeksankertainen vaara sairastua nuoruustyypin diabetekseen verrattuna D-vitamiinia saaneisiin lapsiin.

Myös D-vitamiiniannosten suuruudella on yhteys diabetesvaaraan. Hyppösen aineiston perusteella sairastumisriski oli 80 prosenttia pienempi, kun lapsi oli saanut D-vitamiinia suositusten mukaisen annoksen verrattuna niihin, joiden annos oli ollut suositeltua pienempi.

Hyppönen havaitsi myös, että nuoruustyypin diabetekseen sairastuneet lapset olivat jo imeväisiästä lähtien pidempiä ja painavampia kuin verrokkilapset. Esimerkiksi yli kolmevuotiailla lihavuus kaksinkertaistaa riskin sairastua diabetekseen.

Väitöskirjan mukaan myös ensimmäisen ikävuoden aikana sairastettu riisitauti lisää diabetesvaaran kolminkertaiseksi.

Terveydenhuollon maisteri Elina Hyppösen väitöskirja "Kasvu ja ravitsemus nuoruustyypin diabeteksen synnyssä" tarkastetaan perjantaina Tampereen yliopistossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.