Mainos

Cyril Neville: Blues on kaiken perusta

- Blues on kaiken perusta. Hengellinen musiikki ja blues tulevat samasta lähteestä. Minulle blues löytyy jazzin, rockin, reggaen, popin ja kaiken muun musiikin taustalta, sanoo Cyril Neville.

61-vuotias Cyril on Nevillen kuuluisan veljessarjan nuorin. The Neville Brothers keikkailee velipoikien korkeasta iästä johtuen enää harvoin.

Perheestä on kyse silti Cyrilin 13 Tribe -bändissäkin. Kokoonpanossa soittavat hänen vaimonsa, poikansa ja veljenpoikansa. Viime viikolla yhtye esiintyi Pori Jazzissa ja Helsingissä, Birdland-klubilla.

Gumbo on neworleansilainen perinneruoka. Gumboksi Neville kutsuu myös musiikkiaan, jossa yhdistyvät funk, soul, gospel ja blues.

Cyril Neville alkoi laulaa ja soittaa ammattilaisesti vanhimman veljensä Artin Neville Soundsissa 19-vuotiaana vuonna 1967. Pian hän ja kultakurkkuinen lihaskimppuveli Aaron Neville perustivat Soul Machinen. Toisinaan he lauloivat taustoja Artin uudelle bändille The Metersille, joka oli liioittelematta yksi kaikkien aikojen funkyimmistä yhtyeistä. Kuten arvata saattaa, ennen pitkää Cyril liittyi Metersiin vakituisesti perkussionisti/laulajaksi ja Metersin hajottua siitä jatkaneeseen Neville Brothersiin.

Ohessa Cyril on johtanut omia bändejään Uptown All Starsia, Endangered Speciesiä ja 13 Tribea. Levyjä on tullut kaikilta kokoonpanoilta. 13 Triben Healing Dance ilmestyi 2007 ja Cyrilin soololevy Brand New Blues vuonna 2009. Cyriliä on kuultu myös mm. Dr. Johnin, Bob Dylanin, Willie Nelsonin ja Robbie Robertsonin levyillä.

Nevillen Brand New Blues -levyllä traditionaalinen blues kohtaa sanoitusten modernit teemat, kuten New Orleansia kohdanneet katastrofit.

- Levyn nimikappale kertoo siitä, kuinka nykyaikanakin ihmisten elämässä tapahtuu asioita, jotka antavat heille aihetta bluesiin. Vastoinkäymiset saavat meidät katsomaan elämää eri näkökulmasta. Se on bluesia.

- Kun olin nuori, bluesmusiikki ja sen sanoitukset opettivat minulle asioita mustien amerikkalaisten elämästä. Jimmy Reedin, Muddy Watersin ja B.B. Kingin sanoituksissa oli juttuja, joita en ymmärtänyt ennen kuin kysyin vanhemmiltani, mistä on kyse. Sitten saatoimme jutella tunnin yhdestä laulun lauseesta.

- Yritän samalla tavalla saada omaan bluesmusiikkiini viestejä nykypäivän tapahtumista.

Cyril Nevillen haastattelu Porista. Kuvaaja: Aki Blomberg.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.