Mainos

Cultorin enemmistö ulkomaiseen omistukseen

Pörssiyhtiö Cultorin enemmistö siirtyi tammikuussa ulkomaiseen omistukseen. Ulkomaisten omistajien osuus Cultorin osakkeista nousi Suomen Arvopaperikeskuksen tilaston mukaan tammikuun lopussa hieman yli 50 prosenttiin, kun se joulukuun lopussa oli 49,8 prosenttia.

Ulkomaisessa omistuksessa olevien yritysten määrä nousi tammikuun lopussa 11 yhtiöön. Suurimmasta pörssiyhtiöstä Nokiasta oli ulkomaisessa omistuksessa 76,2 prosenttia eli hivenen vähemmän kuin viime vuoden lopussa. Raisio Yhtymässä ulkomainen omistus nousi jo lähelle 60 prosenttia. Ulkomaisessa omistuksessa oli tammikuun lopussa osakkeiden pörssiarvosta laskettuna hieman yli 44 prosenttia pörssiosakkeista. Ulkomailla olevien osakkeiden pörssiarvo nousi tammikuun lopussa yli 193 miljardiin markkaan, kun koko pörssin kapitalisaatio kasvoi samaan aikaan 438 miljardiin markkaan.

Koko Helsingin pörssin markkina-arvo lisääntyi osakkeiden kurssien nousun johdosta vuodessa 39,7 prosenttia. Samaan aikaan ulkomailla olevien osakkeiden markkina-arvo kasvoi 51 prosenttia. Noteerattujen yritysten osakkeista ulkomaisessa omistuksessa oli tammikuun lopussa 31,6 prosenttia eli nelisen prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Vajaat neljä prosenttia Amerin osakkeita palasi tammikuussa Suomeen. Amerin osakkeista oli kuun lopussa ulkomailla 57,7 prosenttia, kun yhtiön ulkomaalaisomistus joulukuun lopussa oli 61,5 prosenttia. Aamulehdestä ulkomaisessa omistuksessa oli 51,7 prosenttia. Kahdeksassa yrityksessä ulkomainen omistus nousi tammikuun lopussa yli 40 prosenttiin, mutta oli vähemmän kuin puolet yritysten osakkeista. Lähimpänä 50 prosentin rajaa oli TT Tieto, josta 47,9 prosenttia oli ulkomaisessa omistuksessa. Yli kahdessatoista yrityksessä ulkomainen omistusosuus ylitti 30 prosenttia osakkeista, mutta oli alle 40 prosenttia.

Vakuutusyhtiö Pohjolan osakkeista ulkomaisilla omistajilla oli tammikuun lopussa vajaat 48 prosenttia ja Sammosta lähes 41 prosenttia. Suomen suurimmasta pankista Meritasta ulkomailla oli 31,1 prosenttia. Aktian ulkomainen omistus oli 25 prosenttia ja OKO:n lähes 9,4 prosenttia.

UPM-Kymmenen osakkeista ulkomaisessa omistuksessa oli 47,8, Metsä-Serlasta 45 ja Ensosta vajaat 23 prosenttia. Valmetin ulkomaalaisomistus nousi 46,3 prosenttiin, Rauman 37,4, Koneen vajaaseen 31, Huhtamäen noin 30, Outokummun 25,7 ja Rautaruukin lähes 24 prosenttiin. Kemirasta ulkomaisessa omistuksessa oli 20,6 ja Metrasta 18,7 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.