Mainos

Cruz ei antanut tukeaan Trumpille, puhui sen sijaan USA:n ensimmäisestä kuulennosta – puhe päättyi buuauksiin

0:57

Republikaanipuolueen presidenttiehdokkuuden Donald Trumpille hävinnyt Ted Cruz puhui puoluekokousyleisölle aivan kuin olisi tullut valituksi.

Kolmannen puoluekokouspäivän pääpuhujaksi kutsutun Ted Cruzin toivottiin ilmaisevan tukeaan Trumpille ja auttavan yhdistämään repivän esivaalitaistelun hajaannuttamaa puoluetta. Sen sijaan hän tuntui käynnistävän uuden, neljän vuoden päähän tähtäävän vaalikampanjan.

Cruz mainitsi pitkän ja koskettavan puheensa aikana Donald Trumpin ainoastaan kerran: puheen alussa, kun hän onnitteli vastaehdokastaan esivaalivoitosta.

Sen jälkeen hän keskittyi täysin republikaaneille tärkeiden arvojen ylistämiseen ja demokraattien kritisoimiseen. Hän kannusti painokkaasti äänestäjiä antamaan äänensä republikaaneille mainitsematta puolueen valitsemaa ehdokasta sanallakaan.

Kokonaisuutena puhe oli juuri sellainen, jollaista amerikkalaiset odottaisivat tuoreelta presidenttiehdokkaalta. Cruz vaikutti valmiilta ottamaan presidentin vastuullisen tehtävän harteilleen.

Puhui kuulennosta

Kun useat muut puoluekokouspuhujat olivat lietsoneet vihaa demokraattien Hillary Clintonia vastaan, Cruz muistutti sovinnollisesti, ettei vaaleissa ole kyse yksittäisten henkilöiden vaan perustavanlaatuisten arvojen vastakkainasettelusta. Hänen oma hyökkäyksensä demokraatteja vastaan keskittyi kokonaan asiakysymyksiin.

Tunteisiin Cruz vetosi puhumalla Yhdysvaltojen ensimmäisestä kuulennosta ja kertomalla tarinan yhdeksänvuotiaasta Carolinesta, jonka poliisi-isä kuoli Dallasin poliisiampumisessa.

Valitsijamiesten tunteet kuumenivat 

Cruzin puhe sai saliin kerääntyneiden valitsijamiesten tunteet kuumenemaan. Cruzia presidentiksi kannattaneet ja Trumpin puolella olevat valitsijamiehet alkoivat möykätä ja huutaa toisilleen.

Trump oli kuitenkin ilmeisesti osannut aavistaa Cruzin puheen sävyn ja sen seuraukset. Alkuillasta ennen Cruzin puhetta amerikkalaiset tiedotusvälineet tiesivät kertoa, että Trump tekisi illan aikana perinteiden vastaisen yllätyspiipahduksen kokoussaliin.

Cruz menetti yleisönsä huomion

Perinteisesti presidenttiehdokasta ei nähdä kokoussalissa lainkaan ennen viimeisen kokouspäivän puhetta, jossa hän ottaa ehdokkuuden muodollisesti vastaan. Trump rikkoi perinnettä jo ensimmäisenä kokouspäivänä esittelemällä vaimonsa Melania Trumpin ennen tämän puhetta.

Trump valitsi sisääntulohetkensä huolella. Cruzin puhe oli juuri saavuttamassa loppuhuipennuksensa ja meteli salissa yltymässä niin kovaksi, ettei puheen loppua enää pystynyt kuulemaan.

Trump saapui sisään muka vaivihkaa ja istui perheensä aitioon, jossa hänen lapsensa istuivat seuraamassa kokousta. Toimittajien ja yleisön huomio kääntyi siinä silmänräpäyksessä häneen, ja Cruzin loppuhuipennus jäi saavuttamatta.

Cruz menetti yleisönsä huomion ja joutui poistumaan lavalta vähin äänin, kun seisaalleen noussut kokouskansa tuijotti aitiossa hymyilevää Trumpia lumoutuneena. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.