Mainos

Cronbergistä vihreiden uusi puheenjohtaja

61-vuotias Tarja Cronberg on vihreiden uusi puheenjohtaja. Anni Sinnemäki jäi puheenjohtajakisassa toiseksi 118 äänellä.

Kansanedustaja Tarja Cronberg johtaa vihreää liittoa seuraavan kaksivuotiskauden. Hän voitti Kokkolassa vihreän liiton puoluekokouksen toisella äänestyskierroksella kansanedustaja Anni Sinnemäen äänin 128-118.

Ääntenlaskenta oli erittäin jännittävä. Ääniä kertyi kummallekin ehdokkaalle tasatahtiin. Lopulta Cronberg otti kymmenen äänen kaulan. Ensimmäisellä äänestyskierroksella Cronberg sai 97 ääntä ja Sinnemäki 82. Kolmannelle sijalle jäi neljä vuotta puheenjohtajana toiminut Osmo Soininvaara. Häntä äänesti 50 puoluekokousedustajaa. Irina Krohn jäi neljänneksi 14 äänellä.

Tarja Cronberg, 61

Cronberg kiitti äänestäjiään lämpimästi. Käyty "ihana kisa" on hänen mielestään vihreän liiton avoimuudesta ja ennakkoluulottomuudesta. Hän myös heitti, että lopussa vastakkain olivat Suomen vanhin ja nuorin puoluejohtajaehdokas.

Lopputuloksen ratkaisivat siten Soininvaaran ja Krohnin kannattajat. Tulos kertoo, että monet heidän kannattajistaan äänestivät Cronbergia. Soininvaara ilmoitti jo ennalta, että Sinnemäki on hänen mielestään sopivin puolueen uudeksi puheenjohtajaksi. Soininvaaran tukikaan ei siten siivittänyt Sinnemäkeä voittoon.

Soininvaara luonnehti kamppailua jännäksi ja rehdiksi. Hän sanoi olevansa varma, että vihreät saavat hyvän puheenjohtajan. Hän vakuutti myös, että mitään olennaisia linjaristiriitoja ei ole, joten puolue voi hyvällä syyllä tukea uutta puheenjohtajaa.

Soininvaaralle putoaminen ei ilmeisesti tullut suurena yllätyksenä. Hän tiesi, että hänellä on vaikeuksia päästä toiselle kierroksella. Toisella kierroksella hänellä olisi kuitenkin ollut suhteellisen hyvät mahdollisuudet voittoonkin.

Äänestyksessä paikalla oli 246 puoluekokousedustajaa. 13 edustajaa oli poissa äänestyksestä. Ensimmäisellä kierroksella kolme ääntä hylättiin. Ensimmäiseen äänestyskierrokseen kului aikaa puoli tuntia. Toisella kierroksella äänestys sujui jo paljon ripeämmin.

Puoluesihteerin nimi selvisi jo ensimmäisellä äänestyskierroksella. Kahdeksan vuotta puoluesihteerinä toiminut Ari Heikkinen sai kahden vuoden jatkoajan 151 äänellä. Elina Moisio sai 60 ääntä ja Eeva Honkanummi 34.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 22.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.