Cronberg saa moitteita työoikeuden asiantuntijalta

Professori Koskinen kirjoittaa Kaleva-lehdessä, että työministerillä ei ole mitään syytä lähteä esittämään ratkaisua asiassa, joka kuuluu tuomioistuimelle.

Työministeri Tarja Cronbergin (vihr.) äkkinäinen tulkinta hoitajaliitto Tehyn irtisanoutumislistoista ei kelpaa työoikeuden asiantuntijalle. Lapin yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen on sitä mieltä, että ministeri ylitti toimivaltansa ja puuttui asiaan, joka ei hänelle kuulu.

Cronberg arvioi eilisen Helsingin Sanomissa, että Tehyn keräämät nimilistat olisivat riittävä ilmoitus työntekijän irtisanoutumisesta.

-Lakia voisi tulkita laveammin tässä tilanteessa. Silloin voisi valtakirjalla irtisanoutua, Cronberg perusteli.

Ministeri oli myös sitä mieltä, että työministeriöllä on "nimenomaan näissä tulkinnoissa rooli".

Tänään Cronberg oli tullut jo toisiin ajatuksiin. Torstain Helsingin Sanomissa hän sanoo, että työministeri ja -ministeriö eivät tulkintaa tee, vaan sen tekevät oikeusoppineet ja tuomioistuin.

Professori Koskinen kirjoittaa Kaleva-lehdessä, että työministerillä ei ole mitään syytä lähteä esittämään ratkaisua asiassa, joka kuuluu tuomioistuimelle.

-Poliittinen järjestelmä ja tuomiovalta on perinteisesti pidetty erillään toisistaan ja tätä periaatetta on syytä kunnioittaa edelleen, Koskinen opastaa.

Itse asiasta eli Tehyn nimilistaoperaatiosta Koskinen kirjoittaa, että "tapauksessa sekoittuvat oikeudellisesti epämiellyttävällä tavalla joukkoluonteinen painostustoimenpide ja yksilöllinen irtisanoutuminen".

Työsopimuslaki ei tunne muuta kuin henkilökohtaisen irtisanoutumisen. Koskinen korostaa, että irtisanoutumisessa on kysymys työnantajalle tehtävästä yksityiskohtaisesta ja todellisesta tahdonilmaisusta.

Hän päätyy pohdiskelussaan kuitenkin siihen, että nyt tehdyt irtisanoutumiset eivät ole millään tavalla ehdollisia, "joten yksittäisen työnantajan on ryhdyttävä niiden perusteella toimenpiteisiin".

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat