Cronberg perää työkykyisyyden ja työkyvyttömyyden välimuotoa

Työministeri Tarja Cronberg (vihr.) haluaa poistaa työmarkkinoiden suurimman ongelman: joko tai -tilanteen.

- Meillä henkilö on joko työkykyinen tai työkyvytön, välimuotoja ei ole. Mutta onko niin, että kerran työkyvytön on aina työkyvytön ja kerran työkykyinen on aina työkykyinen, Cronberg pohdiskeli ottaessaan vastaan työkyvyttömyyseläkkeellä olevien työllistymistä koskevan raportin maanantaina.

Tällä haavaa Suomessa on työkyvyttömyyseläkkeellä neljännesmiljoona ihmistä, joista 30 000 haluaisi takaisin töihin. Suurin osa töitä haluavista on eläkkeellä mielenterveyshäiriöiden takia.

Viisi kuudesta työhön pyrkivästä toivoi osa-aikaista työtä.

Ministeri Cronberg painotti työkyvyttömyyseläkkeellä olevan oikeutta palata työelämään jo henkilön omanarvontunnon kasvun takia.

- Lisäksi olemme siinä historiallisessa tilanteessa, jossa työvoiman saatavuudesta on tullut ongelma. Tuo neljännesmiljoona ihmistä on suuri työvoimareservi.

Näiden reservien käyttöönotto vaatii Cronbergin mukaan joustoa työelämän sääntöihin.

Eläkkeelle takuuta ja lepoa

Jos kaikki 30 000 työtä haluavaa saataisiin työllistettyä, merkitsisi se raportin tehneen Mika Vuorelan mukaan 200 miljoonan euron eläkemenojen säästöä ja samalla tätä korkeampien verotettavien ansiotulojen syntyä.

Selvityksen mukaan työkyvyttömyyseläkeläisten töihin paluuta voitaisiin helpottaa muun muassa palkkatuella ja takuueläkkeellä, joka mahdollistaisi eläkkeelle paluun, jos työnteko ei onnistu.

Vuorelan esittämä uusi täsmäetu olisi työnantajalle maksettava rekrytointituki. Sillä tasattaisiin työkyvyttömyyseläkkeellä olevan henkilön työn aloittamiseen liittyviä tavanomaista korkeampia kustannuksia.

Raportissaan selvityshenkilö ehdottaa myös, että eläkkeen voisivat jättää lepäämään kaikki Kelan työkyvyttömyyseläkettä saavat. Nyt tämä mahdollisuus on vain kansaneläkelain mukaisissa työkyvyttömyyseläkkeissä.

Ehdotusten pohjalta laaja yhteistyö

Ministeri Tarja Cronbergin mukaan selvitysmiehen esityksiä alkaa työstää työ- ja elinkeinoministeriön johdolla työryhmä, jossa on edustajia valtionhallinnon eri aloilta.

- Erityisesti on selvitettävä palkkatuettuun työhön liittyviä asioita. Esimerkiksi EU määrää, ettei kilpailua saa vääristää, hän totesi.

Myös rekrytointitukea on Cronbergin mielestä hyvä selvittää.

- On nimittäin niin, että työnantajilla, jotka ovat työllistäneet osatyökykyisiä, on myönteisempiä kokemuksia heistä kuin muilla työnantajilla. Kyse on siis myös asennemuutoksesta, hän sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat