Mainos

Cronberg: Päivähoitomaksuista ei ole sovittu mitään

Vihreiden puheenjohtajan Tarja Cronbergin mukaan kiistellystä päivähoidon vähimmäismaksusta ei ole hallituksessa vielä sovittu. Opposition jyrkästi tuomitsemaa maksuhanketta setvittiin vihreiden puoluekokouksessa Espoossa.

Päivähoitojen maksullisuudesta tai maksuttomuudesta ei ole hallituksessa sovittu mitään. Hallituksen vihreät jäsenet, työministeri Tarja Cronberg ja oikeusministeri Tuija Brax, saivat toistaa tätä moneen kertaan vihreiden puoluekokouksen tauolla Espoossa tänään.

He korostivat, että sosiaali- ja terveysmaksujen korotuksia valmistellaan hallituksen sosiaalipoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Päivähoidon niin sanotun nollamaksuluokan mahdollinen poistaminen on hallituksen kehysriihen jälkeen noussut näkyväksi poliittiseksi puheenaiheeksi. Näyttää siltä, että tästä aiheesta on nousemassa ensimmäinen varsinainen kiista hallituksessa.

Nollamaksuluokan poistaminen on kokoomuksen tavoitteena. Oppositiopuolue SDP tarttui jo torstaina päivähoitomaksukysymykseen. SDP tulkitsi, että nollamaksuluokka on poistumassa. Syynä tulkintaan oli keskiviikkoiltana annetussa hallituksen kehystiedotteessa kirjattu muotoilu asiasta. "Lasten päivähoito-oikeuden käyttämistä ohjataan nykyistä tarkoituksenmukaisemmaksi ottamalla käyttöön kokopäivähoidon vähimmäismaksu. Lastensuojelullisin yms. perustein tulee lapsella kuitenkin jatkossakin olla oikeus maksuttomaan kokopäivähoitoon", ilmoitti hallitus.

Muotoilun sisältö on auennut ani harvalle. Cronberg myönsi, että kova kirjaus tuli yllätyksenä. Kuitenkin niin hän kuin myös Brax muistuttivat, että kehysriihessä sovittiin, että ministerivaliokunta valmistelee asiaa.

Päivähoitomaksukiista liittyy siihen, että hallitusohjelmassa sovittiin sosiaali- ja terveysalan asiakasmaksujen korotuksesta 60 miljoonalla eurolla.

Kehysriihessä tuli "yllättäviä ongelmia"

Cronberg puuttui maksuasiaan jo puoluekokouksen avauspuheenvuorossaan. Hän myönsi, että vihreät kohtasivat hallituksen kehysriihessä yllättäviä ongelmia. Vihreät ministerit olivat hänen mukaansa valmiita neuvottelemaan maksupolitiikasta päivähoidon ohjauskeinona. Kehysriiheen tuli kuitenkin valmis malli vähimmäismaksusta.

Cronberg lupasi työministerinä pitää huolta siitä, ettei mitään kannustinloukkuja synny ja ettei vanhempien osallistumiselle työelämään aseteta mitään esteitä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki korosti ryhmälle olevan selvää, että jatkovalmistelussa varmistetaan päivähoito-oikeuden koskevan kaikkia lapsia.

- Huomioon täytyy ottaa muun muassa opiskelijaäidit ja -isät, perheet, joissa on pätkätyöttömyyttä tai pristaleisia työsuhteita. Päivähoitomaksu ei saa haitata työn vastaanottamista tai esimerkiksi opiskelijavanhempien mahdollisuutta keskittyä opintoihin, hän tiivisti.

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) on antanut ymmärtää, että maksuttomuutta oltaisiin poistamassa kokopäivähoidosta. Puolipäivähoitoon se olisi jäämässä.

Varapuheenjohtajan paikoista kisataan

Puoluekokousväen puheenvuoroissa ei päivähoitomaksuihin kovin paljoa puututtu. Keskustelu lainehti aiheesta toiseen. Vihreiden hallitustaipaleeseen tunnuttiin olevan tyytyväisiä. Jonkin verran kritiikkiäkin esiintyi.

Kansanedustaja Jyrki Kasvi kyseli, koska vihreät ovat tehneet yhtä radikaaleja ehdotuksia kuin 1980-luvulla. Hän tulkitsi, että vihreät ovat alkaneet toistaa itseään.

Puoluekokouksen henkilövalinnat ovat ohjelmassa huomenna. Tarja Cronberg valitaan puheenjohtajaksi uudelle kaksivuotiskaudelle. Uudeksi puoluesihteeriksi valitaan Panu Laturi.

Kymmenen vuotta puoluesihteerinä toiminut Ari Heikkinen ilmoitti taannoin, ettei hän asetu enää ehdolla. Suurin mielenkiinto kohdistuukin puolueen varapuheenjohtajavalintoihin. Kolmelle varapuheenjohtajan paikalle on kuusi ehdokasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.