Mainos

Cronberg: Oppisopimuskoulutus superministeriön työkaluksi

Uusi ministeriö keskittyy Cronbergin mukaan erityisesti työttömien ja työnantajien tarpeiden yhdistämiseen koulutusta tehostamalla. Oppisopimuskoulutuksen ohella työnantajia pyritään laajemminkin saamaan mukaan koulutushankkeisiin.

Työministeri Tarja Cronberg (vihr.) vaatii oppisopimuskoulutuksen siirtämistä opetusministeriöstä uuteen työ- ja elinkeinoministeriöön. Hän perustelee siirtoa sillä, että oppisopimus on osoittautunut nimenomaan tehokkaaksi työllistämiskeinoksi.

Uusi ministeriö keskittyy Cronbergin mukaan erityisesti työttömien ja työnantajien tarpeiden yhdistämiseen koulutusta tehostamalla. Oppisopimuskoulutuksen ohella työnantajia pyritään laajemminkin saamaan mukaan koulutushankkeisiin. Yksi vaihtoehto olisivat rahastot, joilla yksittäisten yritysten kustannuksia voitaisiin helpottaa.

- On tärkeää lisätä yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä ja eräs hyvä yhteistyön muoto on yhteishankintakoulutus, jonka käyttöä tulee lisätä.

Toimittajalounaalla Helsingissä puhunut Cronberg sanoi ministeriön keskittyvän myös parempaan ennakointiin suurten irtisanomistapausten yhteydessä. Nyt mittavatkin irtisanomiset tulevat työvoimahallinnolle yllätyksenä.

Myös yksittäisten alojen tai yritysten kriisitilanteisiin pitää pystyä ennaltaehkäisevästi vaikuttamaan.

Järjestelmän tuettava alan vaihtoa

Cronberg esitti valmisteltavaksi erityistä työelämän valmiuslakia, jonka pohjalta muutosturvalle saataisiin lisää tehoa.

Sen avulla myös koulutus voitaisiin saada joustavammaksi. Se on välttämätöntä, koska jatkossa elinikäisiä työpaikkoja on entistä vähemmän ja moni joutuu vaihtamaan alaa monta kertaa.

- Suomalaisten unelma siitä, että samasta työstä pääsisi eläkkeelle, ei toteudu, vaan elämän aikana ihmiset työskentelevät 3-4 eri ammatissa.

Ministeriössä pyritään ohjaamaan työvoimakoulutusta saaneita entistä enemmän yksityisen sektorin töihin. Kun nyt työvoimakoulutusta saaneista runsas 40 prosenttia sijoittuu avoimille työmarkkinoille, parin vuoden päästä luvun tulisi olla 50 ja vuonna 2011 noin 60 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.