Mainos

Cronberg moittii hallituksen tonttipolitiikkaa

Hallitus ei ole pitänyt lupaustaan tulla kuntia vastaan valtion maiden lunastusta koskevissa hintaneuvotteluissa.

Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg moittii hallitusta huonosta asunto- ja tonttipolitiikasta. Huonot ratkaisut näkyvät pääkaupunkiseudulla kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puutteena.

Yleishyödyllisten vuokra-asuntojen vuosittainen tuotanto on romahtanut kolmeen ja puoleen tuhanteen, vaikka tavoite on kymmenen tuhatta. Tuotannosta vain kolmannes rakennetaan pääkaupunkiseudulle ja sen lähialueille.

Cronbergin mukaan vuokra-asuntotuotannon romahtamiseen on osasyynä tonttipula.

- Maata kuitenkin on, Cronberg huomauttaa.

Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan YTV:n rekisterin mukaan rakentamatonta, kaavoitetulla alueella sijaitsevaa tonttimaata on alueella jopa 50 000 asukkaalle. Suurin osa sijaitsee Espoossa ja Vantaalla.

- Kaavoitettua, rakentamatonta tonttivarantoa on löydyttävä myös yleishyödylliseen vuokra-asuntotuotantoon. Tyhjien tonttien rakentamista on pikaisesti vauhditettava ottamalla käyttöön erillinen kiinteistövero tai rakentamiskehotuksin, Cronberg sanoo.

Cronberg moittii myös hallitusta omien lupaustensa pettämisestä. Asuntopoliittisen ohjelman hyväksymisen yhteydessä luvattiin, että valtio tulee kuntia vastaan valtion maiden lunastusta koskevissa hintaneuvotteluissa ja hillitsee näin osaltaan tonttimaan hinnannousupaineita.

- Tätä lupausta ei ole pidetty. Tuorein esimerkki tulee Vantaalta, joka joutui maksamaan tulevan Marja-Vantaan alueella sijaitsevista valtion maista huikeat 60 euroa neliöltä eli kaksikymmenkertaisesti raakamaan hinnan verran, Cronberg paheksuu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.