Cronberg jatkaa vihreiden puheenjohtajana

Vihreiden varapuheenjohtajien paikasta käytiin puoluekokouksessa kova kisa. Valituiksi tulivat lopulta Johanna Sumuvuori, Mari Puoskari ja Jyrki Kasvi. Työministeri Tarja Cronbergin valinta puheenjohtajaksi ja Panu Laturin valinta puoluesihteeriksi olivat ennalta tiedossa.

Työministeri Tarja Cronberg jatkaa vihreiden johdossa. Vihreiden puoluekokous valitsi hänet Espoossa puheenjohtajaksi seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Cronbergille ei ollut vastaehdokasta.

Puoluesihteeriksi valittiin Panu Laturi. Liioin hänelle ei ilmaantunut kilpailijaa. Kymmenen vuotta puoluesihteerinä toiminut Ari Heikkinen ei asettunut enää ehdolle.

Cronberg on 63-vuotias tekniikan tohtori ja kauppatieteiden tohtori Polvijärveltä. Maaliskuun vaaleissa hän putosi eduskunnasta, vaikka saikin muhkean äänisaaliin Pohjois-Karjalasta.

Laturi on 35-vuotias valtiotieteen maisteri Helsingistä. Hän on toiminut Euroopan vihreiden kampanjapäällikkönä ja Suomessa vihreiden kansainvälisten asioiden sihteerinä.

Cronberg korosti valintansa jälkeen, että vihreillä on edessä kolme haastetta. Ensimmäisenä haasteena on onnistuminen hallituksessa. Tähän hänen mielestään on hyvät edellytykset, kun vihreillä on johdettavanaan kaksi ihmisten arjen kannalta tärkeää ministeriötä.

Toinen haaste ovat edessä olevat kunnallisvaalit. Suomessa on vielä 300 kuntaa, jossa ei ole yhtään vihreää valtuutettua. Cronberg asettikin tavoitteeksi, että vaalien jälkeen olisi 50 uutta kuntaa, joiden valtuustoissa olisi vihreiden edustus.

Kolmas haaste hänen mielestään on se, että niin puoluetoimistossa kuin puolueen piiriyhdistyksissäkin väki vaihtuu näinä aikoina.

Saa arvostella

Laturi evästi puolueväkeä siitä, että vihreät ei saa päätyä valtionhoitajapuolueeksi. Vihreistä tavoitteista pitää hänen mielestään pitää kiinni. Kritiikkiäkin saa esittää, jos puolueen johto alkaa lipsua tavoitteista.

Myös vihreiden valtuuskunta säilyy entisessä johdossa. Turkulainen Katri Sarlund voitti jyväskyläläisen Jouni Vauhkosen ylivoimaisella ääntenenemmistöllä.

Varapuheenjohtajien paikoista käytiin kova kisa kuuden ehdokkaan kesken. Suurin mielenkiinto kohdistuikin juuri tähän valintaan. Valituiksi tulivat lopulta Johanna Sumuvuori, Mari Puoskari ja Jyrki Kasvi.

Sumuvuori ja Puoskari ovat helsinkiläisiä. Kasvi on Espoosta. Sumuvuori ja Kasvi ovat kansanedustajia.

Puheenjohtajan ja puoluesihteerin valinnat sujuivat ripeään tahtiin. Valtuuskunnan puheenjohtajan ja puolueen varapuheenjohtajien valinta olikin hitaampaa. Äänestäminen ja ääntenlasku kestivät luonnollisesti pitkään.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat