Mainos

Cronberg: Järjestöjen tuottamat palvelut uhattuina

Kansalaisjärjestöt ovat joutuneet ahtaalle palvelujen tuottajina, sanoo Vihreiden Tarja Cronberg. Raha-automaattiyhdistys esimerkiksi on Cronbergin mukaan vetäytymässä monien sellaisten palvelujen rahoituksesta, joita se on aikaisemmin tukenut.

Vihreän liiton puheenjohtajan Tarja Cronbergin mielestä kansalaisjärjestöt ovat joutumassa ahtaalle palvelujen tuottajina. Syynä ovat ensinnäkin EU:n säännöt ja kuntien kilpailutussäännöt, mutta myös Raha-automaattiyhdistyksen omat linjaukset ja verottajan uudet tulkinnat.

- Näiden tulkintojen mukaan kansalaisjärjestöt eivät voisi enää tuottaa pysyviä, ammattimaisia palveluja, Cronberg sanoo.

Cronbergin laskelmien mukaan järjestöt tuottavat nyt viidenneksen kaikista sosiaalipalveluista ja paljon kuntoutuspalveluja. Melkein kaikilla kuntien sosiaalitoimilla on ostopalvelusopimuksia järjestöjen kanssa, joten järjestöt ovat tärkeitä palveluntuottajia.

- Raha-automaattiyhdistys on vetäytymässä monien sellaisten palvelujen rahoituksesta, joita se on aikaisemmin tukenut, esimerkkinä vaikkapa Mannerheimin Lastensuojeluliiton lapsiperheiden palvelut. Verottaja on tiukentanut yleishyödyllisen ja yritystoiminnan välistä rajaa ja tulkinnut yhä suurempaa osaa järjestöjen toiminnasta elinkeinotoiminnaksi, hän arvioi.

Hallituksen tulisikin Cronbergin mielestä aloittaa viipymättä neuvottelut verottajan kanssa yleishyödyllisyyden tulkinnasta sekä selkeyttää EU-direktiivien sallimia mahdollisuuksia järjestöjen erityiskohtelulle.

Myös Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto uskoo, että järjestöjen vetäytyminen palveluista luo kunnille paineita, joihin ne todennäköisesti eivät pysty vastaamaan. Keskusliiton tekemässä selvityksessä uumoillaan, että monet samanaikaiset muutokset vaarantavat ikääntyvien ja vammaisten ihmisten mahdollisuuksia asua omassa kodissaan ja heikentävät heidän kuntoutustaan.

Jos apua ei saada kotiin, ihmiset joutuvat ennenaikaisesti laitoshoitoon. Lapsiperheiden palveluista vaikeuksissa ovat jo muun muassa kriisipalvelut ja lastenhoitoapu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.